Skoči do osrednje vsebine

Regionalni dnevi 2024 letos v Novem mestu

Slovenski regionalni dnevi z naslovom Demografija, kadri, regionalni razvoj letos potekajo v Novem mestu. Demografija, kadri in regionalni razvoj so namreč ključni elementi, ki oblikujejo prihodnost vsake regije. Simpozij bo raziskal različne vidike teh treh ključnih področij in njihov vpliv na celostni razvoj slovenskih regij.

Državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečko Đurov je v uvodnem nagovoru spomnil, da od sprejetja Zakona o skladnem regionalnem razvoju mineva 25 let, vmes sicer z dvema dopolnitvama, zato se ministrstvo v tem trenutku med drugim osredotoča tudi na vzpostavitev sistemskih pogojev, da bo država kos izzivom regionalnega razvoja.

»Ministrstvo pripravlja spremembe Zakona o skladnem regionalnem razvoju, s katerimi želimo zagotoviti še učinkovitejše delovanje regionalnih struktur, želimo zagotoviti pravno podlago, da lahko država na razvojne regije prenese več nalog. Cilj namreč ostaja enak zagotoviti visoko kvaliteto življenja v vseh razvojnih regijah. Želimo si bolj enakomeren razvoj razvojnih regij in hkrati zmanjšati razvojni zaostanek manj razvitih območij ter posvetiti posebno pozornost obmejnim in problemskim območjem. V zakonu pa bo tudi podlaga za sprejem nacionalne strategije regionalnega razvoja, s katero bo prepoznana pomembnost tega področja,« je poudaril Đurov.

S Strategijo regionalnega razvoja želimo dati regionalnemu razvoju potrebno težo in ga posledično tudi učinkoviteje spremljati in vrednotiti. Pomembno je, da v zakonu jasneje in ustrezneje uredimo spremljanje in vrednotenje regionalne politike na način, da bomo s kvalitetnimi kazalniki učinkovito spremljali rezultate na področju regionalnega razvoja, jih vrednotili in na tej podlagi tudi ustrezneje ter hitreje načrtovali ukrepe v okviru regionalne politike.

Poleg državnega sekretarja so imeli uvodne nagovore še Miran Gajšek, državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor, Franci Bratkovič iz Združenja regionalnih razvojnih agencij in Matjaž Ribaš iz Slovenskega regionalno razvojnega sklada.

V dveh dnevih 16. in 17. maja se bodo zvrstile različne predstavitve, razprave in okrogle mize, med drugim na temo Strategije regionalnega razvoja, trendov na področju demografije in potreb po kadrih, analize trendov na trgu delovne sile v Sloveniji, kadrov in regionalnega razvoja, o regijah kot privlačnem okolju za življenje in delo, o izzivih zaposlovanja tuje delovne sile v Sloveniji.

Organizatorji dogodka so Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Slovenski regionalno razvojni sklad in Združenje regionalnih razvojnih agencij.