Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo bo v Beltincih nagovoril vojaške obveznike ob seznanitvi z vojaško dolžnostjo

Beltinci
V Beltincih bo v petek, 10. maja, tradicionalna prireditev ob seznanitvi z vojaško dolžnostjo, na kateri se bodo zbrali vojaški obvezniki letnika 2006, ki so v tem letu vpisani v vojaško evidenco. Zbrane bosta tudi letos pozdravila minister za obrambo Marjan Šarec in župan Občine Beltinci Marko Virag, kot slavnostna govornica bo mlade nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Prireditev poteka pod okriljem Ministrstva za obrambo – Uprave Republike Slovenije za obrambo Maribor in Slovenske vojske v sodelovanju z občinami ter srednjimi šolami. Vojaški obvezniki prihajajo iz občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana, skupaj jih bo v vojaško evidenco vpisanih 578.

Skladno z Zakonom o vojaški dolžnosti se kljub opustitvi nekaterih sestavin vojaške dolžnosti v miru vodi vojaška evidenca vojaških obveznikov. Uprave za obrambo po Sloveniji zato vsako leto povabijo mlade fante, ki v koledarskem letu postanejo polnoletni in so sposobni za vojaško službo, na dogodke ob vpisu v vojaško evidenco, na katerih vojaške obveznike seznanijo z vojaško dolžnostjo ter njihovimi pravicami in dolžnostmi. Ob tej priložnosti mladi spoznajo tudi poklic vojaka v službi domovine, vojaško tehniko in oborožitev ter različne možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, kot so prostovoljno služenje vojaškega roka, štipendiranje in vojaški tabori, za katere je med mladimi veliko zanimanja.

V Beltincih seznanitve z vojaško dolžnostjo potekajo z ohranjanjem tradicije nabora, rekrutacije z okrašenimi vozili in vozovi, na katerih se fantje v družbi deklet pripeljejo na prizorišče.

PROGRAM:

Od 8.30 do 9.00: prihod okrašenih vozil na prireditveni prostor (Športni park Beltinci, Ravenska cesta 8,)

Sledi:

  • nagovori župana Občine Beltinci, ministra za obrambo in predsednice republike
  • gledališka igra na temo nabora
  • dinamična predstavitev enot Slovenske vojske, prilet helikopterja, predstavitev tehnike in oborožitve

 10.00:

  • seznanitev vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo ter predstavitev možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko
  • predstavitev delovanja Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja
  • nagradna igra
  • druženje z glasbeno skupino Naboj s pripadniki Slovenske vojske

Kontaktna oseba: Aleksandra Pelko Jamnik, mobilni telefon 051 674 661,