Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske vabi na otvoritev gostujoče razstave

Kadetnica, Engelsova ulica 15, 2111 Maribor
Razstava avtorjev Gorazda Humarja in Milana Pahorja z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi 1920-1941 prikazuje postopen razvoj italijanskega fašizma in protifašističnih gibanj na slovenskem etničnem ozemlju Primorske, ki je z rapalsko pogodbo konec leta 1920 pripadlo Kraljevini Italiji.

Prikazana sta predvsem društvo TIGR in tržaška tajna organizacija Borba, ki predstavljata prvi organizirani in vseljudski organizirani odpor proti fašizmu. Primorski protifašistični boj, zaradi svojega prizadevanja za priključitev celotne Primorske k matični domovini vseh Slovencev, predstavlja enega od pomembnih temeljev samostojne Republike Slovenije.

S pomočjo razstave se lahko obiskovalci seznanijo s požigom Narodnega doma in  fašističnim nasiljem v Trstu, ustanovitvijo organizacije Tiger in njenim delovanjem na Primorskem, 1. in 2. Tržaškim procesom, časovnico dogodkov v Julijski krajini, ne manjka niti prikaz protifašistične dejavnosti v današnjih časih. Več podatkov najdete v priloženem vabilu.

Vljudno vabljeni!

Grafika z izpisano kratico TIGR na stilizirani rumeni vzpetini z vpisanimi letnicami

Logotip razstave TIGR | Avtor: Ministrstvo za obrambo