Skoči do osrednje vsebine

Strokovno srečanje Zdravje rastlin, naša skupna skrb

do
Nacionalni inštitut za biologijo, Večna pot 121, Ljubljana
V počastitev mednarodnega dneva zdravja rastlin in ob začetku kampanje ozaveščanja o zdravju rastlin v Evropski uniji v letu 2024 vabimo na strokovno srečanje Zdravje rastlin, naša skupna skrb.

Organizacija združenih narodov je 12. maj razglasila za mednarodni dan zdravja rastlin, s katerim želi poudariti pomen ohranjanja zdravih rastlin za naše vsakdanje življenje. Zdrave rastline so osnovni pogoj za življenje, z rastlinami pridobimo večino hrane in krme, zagotavljajo kisik za dihanje ter skrbijo za ustrezno delovanje ekosistemov.

Mednarodni dan zdravja rastlin letos poteka pod geslom »Zdravje rastlin, varna trgovina in digitalna tehnologija«, ki opozarja na vpliv mednarodne trgovine z rastlinami in rastlinskimi proizvodi na tveganje za vnos ter širjenje škodljivcev in bolezni rastlin na nova območja.

V Sloveniji bomo mednarodni dan zdravja rastlin in začetek kampanje obeležili 21. maja na strokovnem srečanju na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani. Na srečanju bo direktor kampanje James Ramsay iz Evropske agencije za varnost hrane predstavil ključne aktivnosti v tem letu, strokovnjaki s področja zdravja rastlin pa bodo predstavili različne vsebine in ukrepe, s katerimi lahko rastline ohranjamo zdrave. 

Udeležbo prosimo potrdite do petka, 17. maja 2024 na e-naslov nina.pezdirec@gov.si.

Podroben program srečanja je v vabilu.

Vljudno vabljeni!