Skoči do osrednje vsebine

13. mednarodna konferenca Dan Afrike

do
Center Rog, Trubarjeva cesta 72, Ljubljana
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom, Evropsko komisijo in Chatham House organizira 13. mednarodno konferenco Dan Afrike. Častna pokroviteljica dogodka je predsednica Republike Slovenije.

Dan Afrike 2024

Namen dogodka je izboljšati politike v korist državljanov evropskih in afriških držav na temelju medsebojnega razumevanja in sodelovanja med regijama ter okrepiti dvostranske odnose med Slovenijo in afriškimi državami.

Letošnja konferenca bo posvečena zelenemu prehodu. V mednarodni skupnosti se namreč vedno bolj krepi zavedanje, da podnebna kriza vpliva na svetovni mir in varnost ter ovira trajnostni razvoj. Dejstvo, da sta mir in okoljska trajnost povezana, je splošno sprejeto. Vse bolj pa se zavedamo tudi ključne vloge prehoda na zeleno energijo kot katalizatorja trajnostnega gospodarskega razvoja in stabilnosti v svetu. V kontekstu članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN se bo konferenca osredotočila na prepletanje zelenega prehoda, razvoja, miru in varnosti.

Konferenca bo ponudila platformo za medregionalno izmenjavo mnenj in sodelovanje. Govorci bodo razpravljali o tem, kako lahko zelene tehnologije, trajnostne prakse in okolju prijazne politike spodbudijo pozitivne spremembe. Na konferenci bodo sodelovali odločevalci in strokovnjaki iz Evrope in Afrike z namenom opredeliti ključne izzive in prednostne naloge politik za zeleni prehod in močnejše partnerstvo med Evropo in Afriko.

Za podrobnejše informacije o konferenci obiščite spletno stran Blejskega strateškega foruma (v angleščini).

Konferenco bo spremljal kulturni program, ki ga bodo v duhu medkulturnega dialoga, sodelovanja in razumevanja zaznamovali skupni nastopi slovenskih in afriških glasbenikov.