Skoči do osrednje vsebine

Podpora raziskav in konkurenčnosti v polprevodniški tehnologiji ter razvoj kompetenčnih centrov

Vlada se je na današnji seji seznanila s potekom sodelovanja Slovenije s Skupnim evropskim podjetjem za čipe Chips JU, ki med drugim predvideva tudi vzpostavitev nacionalnega kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije ter sofinanciranje raziskovanja in inovacij.

Gre za nadaljevanje uresničevanja evropske Uredbe o vzpostavitvi okvira ukrepov za okrepitev evropskega polprevodniškega ekosistema (Akt o čipih), ki velja od septembra lani. Z njeno pomočjo želi EU zagotoviti razvoj polprevodniškega sistema in prožno dobavno verigo, skupno delovanje v državah članicah in tehnološko suverenost EU ter povečanje svojega deleža na trgu polprevodnikov (s sedanjih deset na 20 odstotkov). V okviru Akta o čipih že deluje tudi Evropski odbor za polprevodnike, kjer ima Slovenija dva predstavnika (delegata). 

Kompetenčni centri bodo prva vstopna točka za uporabnike in bodo povezani v mrežo kompetenčnih centrov po vsej Evropi. Centri bodo omogočali dostop do tehničnega znanja in izkušenj na področju polprevodnikov, podjetjem pa bodo pomagali približati in izboljšati oblikovalske sposobnosti ter razvijati spretnosti. Kompetenčni centri bodo uporabnike usmerjali tudi pri dostopu do drugih infrastruktur, predvsem do platforme za oblikovanje čipov (licence programske opreme, intelektualna lastnina) in pilotnih proizvodnih linij. 

Vsaka sodelujoča država lahko ima enega ali več kompetenčnih centrov. Sofinanciran pa bo en kompetenčni center v posamezni sodelujoči državi. 

Vlada se je seznanila tudi z nameravanim podpisom Upravnega sporazuma s Skupnim evropskim podjetjem za čipe Chips JU. Podpisnik bo Ministrstvo za digitalno preobrazbo, s sporazumom pa bo Slovenija nudila možnost sofinanciranja projektov na področju čipov in polprevodniških tehnologij. 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je imenovano kot nacionalni organ, zadolžen za izvajanje evropskega akta o čipih. V skladu z Nacionalnim strateškim načrtom za digitalno desetletje, programom Skupnega podjetja za čipe in Pobude o čipih bomo v Sloveniji podprli ustanovitev Kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije, ki bo prispeval h krepitvi evropskega ekosistema na področju polprevodniških tehnologij in čipov. 

Poleg Pobude o čipih bomo podprli uspešne prijavitelje na razpisih Skupnega evropskega podjetja Chips JU, ki jih bo podjetje razpisalo za aktivnosti raziskav in inovacij na področju čipov in polprevodniških tehnologij. 

Upravni sporazum nima neposrednih finančnih posledic za državni proračun, saj ne predvideva, da bi Slovenija morala v skupno podjejte Chips JU vplačevati delež sredstev. Omogoča pa, da lahko država sofinancira projekte slovenskim prijaviteljem, ki jih razpisuje podjetje Chips JU in so uspešni na izboru. Med njimi bo tudi projekt ustanovitve Kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije. Kompetenčni centri so sofinancirani v višini 50 odstotkov s strani Chips JU (EU programi) in 50 odstotkov s strani Republike Slovenije. 

Podjetje Chips JU razpisuje tudi projekte raziskav in inovacij na področju čipov in polprevodniških tehnologij, ki bodo sofinancirani v okviru spodbud za mala in srednja podjetja v obliki zagotavljanja podpornega okolja na področju čipov in polprevodniških tehnologij. Projekti raziskav in inovacij so sofinanciranji do 35 odstotkov s strani Chips JU (EU programi). Delež je odvisen od oblike in velikosti podjetja. Republika Slovenija predvideva sofinanciranje v enakem deležu kot Chips JU. Podjetja, fakultete in inštituti se morajo neposredno prijaviti na razpis in imeti zagotovljen lastni delež. 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo ima v svojem proračunu za ta namen zagotovljena sredstva, in sicer 700.000 evrov za projekte raziskav in inovacij v letošnjem letu ter v naslednjem letu 1.200.000 evrov (za kompetenčni center 500.000 evrov ter za projekte raziskav in inovacij 700.000 evrov). Z načrtovanimi sredstvi bo ministrstvo spodbujalo uspešne prijave slovenskih prijaviteljev na razpisih Skupnega evropskega podjetja za čipe Chips JU. 

Možnost sofinanciranja projektov na podlagi Upravnega sporazuma in s tem vzpostavitev Kompetenčnega centra ter spodbujanje raziskav in inovacij prinaša raziskovalcem, akademiji in gospodarstvu, zlasti malim in srednjim podjetjem, lažji dostop in delovanje v evropskem polprevodniškem ekosistemu in posledično dvig konkurenčnosti podjetij na področju čipov in polprevodniških tehnologij.