Skoči do osrednje vsebine

Čista obala 2022 – vabilo k sodelovanju in udeležbi na čistilni akciji

Kdaj
V soboto, 17. septembra 2022, bo na slovenski obali potekala že trinajsta čistilna akcija Čista obala, ki jo sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor. Čistilna akcija poteka na področju vseh obalnih občin, od Lazareta do Seče.

Čistilna akcija poteka na področju vseh obalnih občin, od Lazareta do Seče. Po prijavi vsak udeleženec prejme točno lokacijo čiščenja ter podrobne informacije. Čiščenje poteka po skupinah (3-7 ljudi v skupini), v katerih eden izmed prostovoljcev beleži odpadke, medtem ko drugi čistijo. Vsaka lokacija ima svojega koordinatorja, ki zbira podatke, kateri so objavljeni v letnem obvestilu za javnost. Na lokaciji vsak udeleženec prejme rokavice, vreče in popisne liste ter navodila za varno delo.

Prijave so zaradi organizacije obvezne. Na akcijo se lahko prijavite do 14. 9. 2022 preko e-prijave.

Več informacij:

Inštitut za vode Republike Slovenije, 041 530687 (Uroš)

Zavodtriniti@gmail.com, 031 651330 (Špela).

Čista obala v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer

Tudi to leto poteka Čista obala v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer - International Coastal Cleanup (ICC) pod organizacijskim okriljem  Inštituta za vode Republike Slovenije, Zavoda TRI-NITI v sodelovanju z Europe Direct Koper-Capodistria (PiNA) ter projektom World Swim. V akciji aktivno sodelujejo še Krajinski park Debeli rtič in Krajinski park Strunjan, Občina Ankaran, Marjetica Koper, Komunala Izola, Okolje Piran, Uprava RS za pomorstvo, Direkcija za vode RS, VGP Drava Ptuj, številna društva in prostovoljci. Namen akcije je ozaveščanje javnosti o onesnaženosti slovenske obale z morskimi odpadki, aktivno vključevanje prostovoljcev v čiščenje obale in zbiranje podatkov o številčnosti in vrstni sestavi odpadkov. Akcija je bila prvič izvedena leta 2008.

Letos se akciji pridružuje tudi Martin Strel, slovenski ultramaratonski plavalec in večkratni Guinnessov rekorder, ki se pripravlja na odpravo in globalni podvig WORLD SWIM – plavanje okrog sveta, s sloganom »plavati za okolje, prijateljstvo, mir in čiste vode«. Med samo akcijo bo s plavanjem in monitoringom slovenskega morja najavil odpravo in se kasneje tudi pridružil na pogovoru.