Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo obiskala Republiko Južno Afriko

Kdaj do
Kje Pretoria, Južna Afrika
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se bo med 5. in 7. oktobrom 2023 mudila na obisku v Republiki Južni Afriki (RJA), kjer se bo srečala z ministrico za mednarodne odnose in sodelovanje Grace Naledi Mandiso Pandor ter drugimi visokimi predstavniki RJA.

RJA in Slovenija v zadnjem desetletju vztrajno krepita dvostranske odnose. Obisk podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve Slovenije Tanje Fajon pa bo prvi uradni obisk slovenskega zunanjega ministra v RJA.

"Prvi uradni obisk v Republiki Južni Afriki je jasen znak obojestranskega interesa za krepitev naših prijateljskih odnosov. Menim, da imata naša naroda drug drugemu veliko ponuditi, zato bomo obisk izkoristili tudi za iskanje dodatnih priložnosti za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, umetne inteligence, znanosti in drugih potencialnih področij. Kot država s statusom opazovalke v Varnostnem svetu ZN od 1. oktobra pa bomo pozornost namenili tudi skupnim globalnim izzivom,« je pred obiskom poudarila podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Slovenijo in RJA družijo skupne zaveze glede multilateralnih in globalnih ciljev kot so demokracija, pravna država, človekove pravice, ublažitev podnebnih sprememb in spodbujanje miru.

Teme srečanja ministrice Tanje Fajon z ministrico za mednarodne odnose in sodelovanje dr. Naledi Pandor bodo obsegale dvostranske politične in gospodarske odnose, znanstveno sodelovanje in vizumski režim med državama ter regionalno in multilateralno sodelovanje, nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov, partnerstvo EU-Afrika, aktualno dogajanje v Afriki, glede na vlogo RJA pri ohranjanju miru in varnosti v regiji, vojno v Ukrajini in razmere na Zahodnem Balkanu.

V okviru obiska bo ministrica Tanja Fajon na Univerzi v Pretorii predavala o slovenski zunanji politiki in predstavila koncept feministične zunanje politike. Ogledala si bo projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, “Masibambisane: Creating Gender-based Violence-free zones” v Katlehong-Germistonu.

Ministrica Fajon bo med obiskom napovedala tudi razvojni projekt, ki ga financira Slovenija v Republiki Južni Afriki, v katerem bo sodelovala Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Študentje arhitekture bodo skupaj z domačini zgradili šolo iz okolju prijaznih materialov.

Program obiska:

Četrtek, 5. oktober
14:00-14.30: Udeležba in nagovor ministrice Fajon na razpravi o možnostih sodelovanja na področju umetne inteligence (v organizaciji Inštituta Jožef Štefan/IRCAI ter Univerze v Pretorii)

16:00-17:30: Predavanje ministrice Fajon na Univerzi v Pretoriji z naslovom "The idea and practice of a Feminist Foreign Policy in the context of the Slovenian Foreign Policy"

18:30-19.00: Srečanje s predsednikom Južnoafriške gospodarske in industrijske zbornice (SACCI) Mthojem Xulujem

Petek, 6. oktober
10.00: Srečanje ministrice Tanje Fajon z ministrico za mednarodne odnose in sodelovanje Grace Naledi Mandiso Pandor in pogovor med delegacijama

Sobota, 7. oktober
12:30-13:30: Ogled EU projekta Masibambisane: Creating Gender Based Violence free zones