Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na Frankfurtskem knjižnem sejmu in pri slovenski skupnosti v Nemčiji

Kdaj do
Kje Frankfurt, München, Nemčija
Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se mudi v Nemčiji, kjer se bo udeležila mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu in se srečala s predstavniki slovenske skupnosti na Bavarskem in v Frankfurtu. Državno sekretarko bosta med obiskom spremljala veleposlanica RS v Berlinu dr. Ana Polak Petrič in generalna konzulka RS v Münchnu Maša Šiftar.

Na večer prvega dne se bo srečala z veleposlanico dr. Polak Petrič in se udeležila večernih dogodkov v okviru Frankfurtskega knjižnega sejma.

Drugi dan obiska se bo državna sekretarka na sejmu srečala s slovenskimi – tudi izseljenskimi in zamejskimi - založniki in avtorji. Zbrane bo nagovorila na predstavitve monografije »Hitler and Mussolini in Churches«, avtorja dr. Egona Pelikana, ki v ospredje postavlja opus ekspresionističnega slikarja, grafika in kiparja Toneta Kralja ob slovensko-italijanski meji. Isti dan se bo srečala tudi s predstavniki slovenskega društva SAVA Frankfurt.

Tretji dan bo pot državno sekretarko vodila v München, kjer se bo v rezidenci Generalnega konzulata RS v Münchnu srečala s predstavniki slovenskih društev in skupnosti na Bavarskem.

Slovenija se bo na sejmu, pod sloganom Satovje besed, predstavila s kar 65 najbolj prevajanimi avtorji, med njimi bodo tudi nekateri izredno uspešni zamejski avtorji, kot so Florjan Lipuš, Maja Haderlap, Dušan Jelinčič. Pomemben poudarek bo namenjen opusu nedavno preminulega tržaškega literarnega velikana Borisa Pahorja. Predstavljale se bodo tudi nekatere zamejske založbe. Državna sekretarka se bo tako ustavila pri stojnicah Založništva tržaškega tiska, Mladike, Mohorjeve družbe ter založbe Drava in Wieser.