Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na zasedanju obrambnih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve Evropske unije

Kdaj
Kje Bruselj
Marjan Šarec, minister za obrambo, se bo v Bruslju udeležil zasedanja obrambnih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve Evropske unije.

Obrambni ministri se bodo še pred formalnim zasedanjem Sveta EU sestali na Usmerjevalnem odboru Evropske obrambne agencije (angleško European Defence Agency Steering Board - SB EDA), kjer bodo potrdili proračun EDA 2024 in triletni načrt dela 2024–2026. Sprejeli bodo skupno izjavo EDA glede zagotavljanja dostopa do financiranja Evropske obrambne, tehnološke in industrijske baze. V nadaljevanju bodo razpravljali o razvoju in prioritetah zmogljivosti.
 
Na delovnem zasedanju o Ukrajini, ki sledi, bodo ministri razpravljali o varnostnih zavezah in vojaški podpori Ukrajini. Ministri bodo najprej seznanjeni o stanju na terenu, v nadaljevanju zasedanja pa bo potekala razprava glede dobav streliva EU. Izmenjali bodo tudi stališča glede Sklada pomoči Ukrajini (angleško Ukraine Aid Fund - UAF) in možnostih dolgoročne podpore Ukrajini. Evropska komisija bo podala informacijo glede novih pobud o skupnih nabavah. Razprava na zasedanju o Ukrajini bo prispevala k oceni trenutnega stanja glede obrambnih nabav ter kaj se od držav članic pričakuje in predvideva v prihodnje.
 
V okviru delovnega kosila bo razprava namenjena aktualnim zadevam v okviru Skupne varnostne in obrambne politike, kjer bo visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell predstavil stanje na področju zmogljivosti za hitro napotitev (angleško Rapid Deployable CorpsRDC), enega od vodilnih projektov Strateškega kompasa. Ministri bodo razpravljali tudi o varnostnih izzivih v Afriki ter misijah in operacijah v neposredni soseščini.
 
Zasedanja Sveta za zunanje zadeve (angleško Foreign Affairs Council - FAC) v sestavi obrambnih ministrov EU se bo udeležil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Neformalna razprava na zajtrku še pred začetkom delovnega zasedanja se bo osredotočila na sodelovanje EU in Nata na področju kritične infrastrukture, pri čemer se pričakuje izmenjavo mnenj o grožnjah omenjeni infrastrukturi ter možnostih odzivanja in krepitve odpornosti na tem področju.