Skoči do osrednje vsebine

Izjava o zaključkih nadzora nad delom policije glede potencialne grožnje nasilja v šolah

Kdaj
Kje novinarsko središče ministrstva, Litostrojska 54, Ljubljana
Na podlagi odredbe ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja je Direktorat za policijo in druge varnostne naloge opravil izredni nadzor nad delom policije glede potencialne grožnje nasilja v šolah.

Izredni nadzor je minister odredil zaradi očitkov in različnih informacij medijev o neustreznem obveščanju javnosti in očitkov o pasivnosti dela policije. Nadzor je pokazal nepravilnosti in pomanjkljivosti dela policije.

Na spletnem portalu 24ur.com je uporabnik »Slava Rusiji« pod članek z naslovom »V streljanju na Finskem v osnovni šoli umrl šolar, dva ranjena« 2. aprila 2024 ob 9.45 napisal komentar: »10. aprila bo pa pri nas«. Komentar je med širšo javnostjo povzročil vznemirjenje in strah.

Izredni nadzor v policiji je pokazal nepravilnosti in pomanjkljivosti pri evidentiranju in poslovanju s to operativno informacijo ter nepravilnosti, ki se odražajo v nedoslednem opravljanju vodstvenih nalog in izvedbi takojšnje, hitre in skrbne policijske preiskave. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar policiji že izdal usmeritve in obvezna navodila za njihovo odpravo.

V času poteka izrednega nadzora je MNZ skupaj s Policijo in Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje pristopilo k pripravi Protokola o obveščanju in ukrepanju v primeru groženj v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki je bil podpisan in predan v uporabo 14. junija 2024.

Spoštovani predstavniki medijev,
vabimo vas na izjavo za javnost, na kateri bo generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge dr. Darijo Levačić predstavil ugotovitve nadzora.