Skoči do osrednje vsebine

Dešifriranje izsiljevalske programske opreme: izzivi pri preprečevanju izplačil kriptovalut

Kdaj
Kje Prenos v živo z Blejskega strateškega foruma
V okviru letošnjega Blejskega strateškega foruma (BSF) soorganiziramo stranski panel na temo »Dešifriranje izsiljevalske programske opreme: izzivi pri preprečevanju izplačil kriptovalut.« Naslovil bo kompleksno ravnotežje med zasebnostjo kriptovalut in regulacijo ter raziskal rešitve za izsiljevalsko programsko opremo, sledenje nezakonitim transakcijam in mednarodno sodelovanje v pravnih okvirih.

Kriptovalute so bile ustvarjene med finančno krizo leta 2008, da bi ponudile alternativo tradicionalnim bankam in valutam ter izkoristile tehnologijo veriženja blokov za preglednost in dokazilo o lastništvu. Trg je doživel razcvet v letih 2013 in 2017, s precejšnjim porastom med pandemijo COVID-19. Vendar pa je ta porast pritegnila tudi pozornost organov kazenskega pregona in vlad zaradi naraščajoče uporabe v kriminalnih dejavnostih, kot so izsiljevalska programska oprema, pranje denarja in financiranje terorizma.

Medtem ko so kriptovalute, kot je Bitcoin, zgrajene na pregledni verigi blokov, je ta odprtost pripeljala do razvoja anonimnih kriptovalut, kot so Monero, Zcash in Dash. Ti dajejo prednost zasebnosti in prikrivajo podrobnosti transakcij, zaradi česar so privlačni za nezakonito uporabo. Zlasti Monero uporablja napredne tehnike, kot so podpisi obročev in prikriti naslovi, da zagotovi anonimnost.

Kljub tem funkcijam zasebnosti so bila razvita orodja za sledenje transakcijam v teh omrežjih. CipherTrace je na primer v sodelovanju z ameriškim ministrstvom za domovinsko varnost ustvaril orodje za sledenje kriptovaluti Monero. Vlade si prav tako prizadevajo za regulacijo menjalnic kriptovalut, da bi uveljavile preverjanje identitete in skladnost z zakoni proti pranju denarja. Nekatere borze so se odzvale z umikom kriptovalut, osredotočenih na zasebnost, medtem ko so druge počasneje izpolnjevale zahteve. Regulativna prizadevanja se nadaljujejo po vsem svetu, pri čemer so nekatere države popolnoma prepovedale anonimne kriptovalute.

Panel bo potekal v angleščini. Vabimo vas, da ga spremljate na uradnem Youtube kanalu BSF, kjer boste lahko spremljali tudi druge vsebine BSF.