Skoči do osrednje vsebine

Bonitetni agenciji S&P in DBRS Morningstar potrdili bonitetno oceno Slovenije

Bonitetni agenciji S&P in DBRS Morningstar sta včeraj potrdili bonitetno oceno Slovenije. S&P je ohranil oceno AA-, medtem ko agencija DBRS še naprej vzdržuje oceno A+. Obe oceni imata stabilne obete.

Agencija DBRS je ob tem objavila tudi daljše poročilo, v katerem navaja, da na dober položaj Slovenije v splošnem vpliva dobro razvito gospodarstvo, učinkovito upravljanje z dolgom, preudaren fiskalni okvir in članstvo v evropskih institucijah. K stabilnim obetom pa ugodno prispeva tudi kredibilna makroekonomska politika, ki slovenskemu gospodarstvu omogoča, da se učinkovito prebija skozi vrsto neugodnih globalnih in domačih šokov.

DBRS ocenjuje, da bo javnofinančni primanjkljaj na srednji rok ostal zmeren, medtem ko se bo gospodarska rast krepila. Javni dolg se bo po oceni agencije še naprej zniževal. Bančni sektor ostaja odporen na trenutno šibkejše makroekonomsko okolje, zunanjetrgovinski položaj pa se izboljšuje skladno z močnejšim izvoznim povpraševanjem. Poleg tega razvoj Slovenije podpira tudi stabilen institucionalni okvir, ki omogoča implementacijo pokojninske in zdravstvene reforme, zelen in digitalni prehod ter sanacijo škode po lanskih poplavah.

Agencija S&P bo daljše poročilo o oceni objavila v ponedeljek zvečer.