Skoči do osrednje vsebine

Nadzor tehnične brezhibnosti gospodarskih vozil v cestnem prometu

Inšpektorji za cestni promet IRSI so v preteklih dneh temeljiteje nadzirali tehnično brezhibnost gospodarskih vozil v cestnem prometu.

V okviru teh nadzorov so kontrolirali 37 avtobusov, tovornih in priklopnih vozil. Zaradi očitnih pomanjkljivosti tehnične brezhibnosti vozil je biloodrejenih 5 izrednih tehničnih pregledov vozil v strokovnih organizacijah za tehnične preglede motornih vozil, pri čemer so bile te nepravilnosti tudi potrjene. Na 5 vozilih je bilo ugotovljenih kar 8 kritičnih napak, ki so se nanašale na popolnoma izrabljene pnevmatike, nedelujoč zavorni sistem vozil, poškodovan sistem obesitve koles na podvozje in na povezavo podvozja vozil. Poleg tega je bilo ugotovljenih še 56 napak ter pomanjkljivosti, ki so se nanašale na svetlobno in električno opremo vozil ter emisije nadziranih vozil. 

Vozil so bila zaradi ugotovljenih nepravilnosti do odprave le-teh izločena iz cestnega prometa in uvedeni prekrškovni postopki. Tako je bilo Izdanih 8 plačilnih nalogov, od tega 6 za tuje in 2 za domače kršitelje. Poleg tega je bilo izdanih še 17 plačilnih nalogov zaradi ugotovljenih kršitev socialne zakonodaje (časi vožnje, odmori in počitki voznikov ter ravnanje z zapisovalno opremo).