Skoči do osrednje vsebine

Objava javnega poziva za dodelitev računalniške opreme z razširjenim krogom upravičencev

Izkušnje kažejo, da so socialno najšibkejši posamezniki pogosto tisti, ki največkrat izpadejo v procesu izvajanja različnih ukrepov in mehanizmov, predvsem zaradi pomanjkanja potrebnih informacij. Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti daje socialno najšibkejšim priložnost, da se kot prvi prijavijo za dodelitev opreme.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je poskrbelo, da bodo ti posamezniki deležni enakih možnosti in podpore, ki jo potrebujejo za izboljšanje svojega položaja. V prvem javnem pozivu so se lahko prijavili upravičenci iz prvega dohodkovnega razreda, katerih dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evrov neto. V drugem javnem pozivu pa so se lahko prijavili upravičenci iz prvega in drugega dohodkovnega razreda ter rejniki, katerih dohodek na družinskega člana ne presega 384,61 evrov neto in imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje.

V tretjem javnem pozivu, ki je objavljen danes, 26. avgusta 2024, se lahko prijavijo vsi upravičenci iz prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda, ki imajo vsaj enega otroka v osnovnošolskem izobraževanju. Zgornja meja povprečnega mesečnega dohodka na osebo je 820,51 evrov neto, pri dodeljevanju prenosnih računalnikov bodo imeli še vedno prednost tisti iz nižjih dohodkovnih razredov.

Rok za prijavo je do 30. septembra 2024. Upravičenci lahko svoje vloge oddajo tudi po elektronski pošti na naslov gc@sklad-kadri.si. Pri prijavi ni potrebno prilagati nobenih dokazil, odločba pa bo poslana priporočeno po pošti. Ob pozitivni odločbi bodo upravičenci brezplačno prejeli prenosni računalnik na dom, z dostavo Pošte Slovenije.

Prenosni računalnik postane po dveh letih trajna last upravičenca. Vsak računalnik ima nameščen operacijski sistem ter programe za urejanje dokumentov, slik, ogled multimedijskih vsebin, brskanje po spletu in komunikacijo.

S tem celovitim in premišljenim pristopom ministrstvo zagotavlja, da bodo prenosniki dodeljeni s pravičnim in transparentnim postopkom.    

Z namenom, da najbolj ranljive skupine ministrstvo obvesti o pozivu, so začeli akcijo osveščanja tudi v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami, kot so Zveza prijateljev mladine, Rdeči Križ, Karitas in šolami ter lokalnimi skupnostmi. 

Vlogo in več informacij o javnem pozivu najdete na spletni strani sklada.  

Javni poziv za brezplačni dostop do računalniške opreme

pet korakov do računalnika | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo