Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev Slovenije članom japonske organizacije Mednarodni svet za izmenjavo prijateljstva

5. septembra 2024 smo v rezidenci veleposlanika Republike Slovenije na Japonskem Jurija Riflja gostili dogodek Slovenski kulturni forum, ki smo ga organizirali v sodelovanju z organizacijo Mednarodni svet za izmenjavo prijateljstva (angleško The International Friendship Exchange Council – FEC).
Govor veleposlanika Jurija Riflja

Govor veleposlanika Jurija Riflja | Avtor: Miha Grudnik

1 / 3

FEC je japonska neprofitna organizacija, ki spodbuja mednarodne odnose, predvsem z izmenjavami na področju gospodarstva in kulture, ter krepi vezi med Japonsko in drugimi državami po svetu.

Dogodka se je udeležilo 25 članov FEC in je bil namenjen spoznavanju Slovenije, njenega položaja v mednarodni skupnosti, njene kulture in krepitvi stikov z različnimi japonskimi poslovnimi subjekti. Udeleženci so bili nekdanji japonski diplomati, nekdanji direktorji znanih podjetij in posamezniki, ki so še vedno aktivni v japonskem gospodarstvu.

Predsednik FEC Ken Matsuzawa je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril dolgoletno sodelovanje med Slovenijo in Japonsko na gospodarskem in kulturnem področju. Omenil je, da obe državi delita skupne vrednote, kot sta skrb za okolje in ohranjanje tradicionalne kulture, ter izrazil željo po nadaljnjem poglabljanju odnosov med državama.

Veleposlanik Rifelj je v svojem govoru izpostavil pomembno vlogo FEC pri krepitvi mednarodnih vezi in poudaril, da je Slovenija zavezana demokraciji, mednarodnemu gospodarskemu sodelovanju in mirnemu sožitju v svetu. Poudaril je njeno vlogo v mednarodni skupnosti odgovornost za mednarodni mir in varnost, ki ga demonstrira kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN. Veleposlanik je izpostavil identičnost pogledov Slovenije in Japonske na razmere v mednarodni skupnosti,  uspešno gospodarsko in znanstveno sodelovanje med državama. Ravno tako je poudaril pomen medsebojnih stikov med prebivalci obeh držav, ki so ključen člen pri krepitvi medsebojnega razumevanja in prijateljskih vezi.

Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo slovenske kulture, ki jo je pripravil predstavnik veleposlaništva, ter se zaključil s sproščenim pogovorom in mreženjem med udeleženci.