Skoči do osrednje vsebine

400 tisoč evrov za socialna podjetja in zadruge na obmejnih problemskih območjih

Na Javnem razpisu za spodbujanje zagona in razvoja dejavnosti socialnih podjetij in zadrug na obmejnih problemskih območjih je bilo izbranih 10 projektov, ki rešujejo lokalne izzive, prepoznane v Programu razvojnih spodbud za obmejna problemska območja v obdobju 2021–2025.

V okviru javnega razpisa je bilo na voljo 400 tisoč evrov za podporo socialnim podjetjem in zadrugam, ki bodo s projektnimi aktivnostmi sledili poslovnemu modelu socialne ekonomije, usmerjenemu v reševanje družbenih, okoljskih, gospodarskih in drugih problemov v obmejnih problemskih območjih.

Na javni razpis se je prijavilo 22 prijaviteljev. Vloge prijaviteljev skupaj z lastnimi viri so bile predložene v vrednosti skoraj 970 tisoč evrov, pri čemer so prijavitelji zaprosili za sofinanciranje projektov v skupni vrednosti 876 tisoč evrov. Izbranih je bilo 10 najbolje ocenjenih vlog v skladu z merili v javnem razpisu. Celotna višina zaprošeni sredstev za sofinanciranje 10 izbranih projektov znaša 399.836,28 evra. Izvajanje projektov bo financirano iz proračunskih sredstev.

Deset izbranih projektov bo s svojimi socialno podjetniškimi poslovnimi modeli prispevalo k razvoju inovativne ponudbe in reševanju ključnih izzivov v obmejnih problemskih območji, kot so kakovosti bivanja, prometne dostopnosti, dostopnosti do storitev, gospodarskega stanja ali demografskega stanja.  

Podprti projekti tako naslavljajo problematiko prevelike obremenitve okolja v turistično izpostavljenih občinah v poletnem času in so usmerjeni v razvoj turistične ponudbe skozi celotno leto ter sočasnega vključevanja lokalnega prebivalstva in združevanja razpršenih ponudnikov v oddaljenih krajih. Prav tako bodo podprti projekti, ki v lokalnem okolju spodbujajo kakovost bivanja starejših predvsem s prilagajanjem bivanjskih prostorov in storitev njihovim specifičnim potrebam. Podprt bo tudi projekt, ki bo usmerjen v blaženje posledic katastrofalnih poplav v letu 2023, ki so jih povzročile na področju duševnega zdravja, in kakovosti bivanja prebivalcev ter projekt, ki je usmerjen v spodbujanje podjetništva mladih ter povezovanja lokalne skupnosti v oblikovanje edinstvene ponudbe lokalnih proizvodov.

Na javni razpis so se lahko prijavila registrirana socialna podjetja in zadruge, ki delujejo skladno z načeli socialne ekonomije, oziroma podjetništva in imajo v ustanovitvenem aktu opredeljen nepridobiten značaj ter imajo sedež ali poslovno enoto v občinah, ki so uvrščene v obmejna problemska območja.

Seznam prejemnikov sredstev