Skoči do osrednje vsebine

Na F3ŽO do nove osebne izkaznice

Prihodnji teden se srečamo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), kjer bomo nastojnici Ministrstva za digitalno preobrazbo predstavili različne javne digitalne storitve, ki so dostopne vsem generacijam. Naša ekipa bo na voljo za pomoč in nasvete, kako enostavno uporabljati digitalne rešitve, vključno z možnostjo oddaje vloge za novo osebno izkaznico, ki je ob enem tudi elektronska.
Lanskoletna stojnica ministrstva in ljudje.

Dogajanje na lanski stojnici ministrstva. | Avtor: foto: F3ŽO

Starejši v Sloveniji lahko z elektronsko osebno izkaznico opravijo številne upravne in storitvene postopke na spletu, kar jim omogoča večjo dostopnost do državnih in drugih storitev brez obiska fizičnih uradov. Omogoča jim:

  1. Dostop do eUprave:
    Oddaja vlog za različne dokumente (npr. vloga za izdajo nove osebne izkaznice, vozniškega dovoljenja, potnega lista).
    Urejanje zadev, kot so prijava stalnega ali začasnega prebivališča, vpogled v matične podatke.
  2. Dostop do zdravstvenih storitev:
    Preko portala zVem lahko dostopajo do svojih zdravstvenih podatkov, izdaj receptov, vpogleda v zdravstveno kartoteko ter preverjanja čakalnih dob.
  3. Bančne in finančne storitve:
    Elektronsko podpisovanje dokumentov in transakcij v nekaterih bankah.
    Vpogled v svoje finančne zadeve (npr. stanje na računih, plačevanje računov, urejanje spletnega bančništva).
  4. Podpisovanje dokumentov:
    Uporaba elektronskega podpisa za podpisovanje uradnih dokumentov in pogodb.
    Dostop do pokojninskih in socialnih zadev:
  5. Preko eUprave in portalov, kot je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), lahko urejajo vloge in spremljajo informacije o svoji pokojnini.
  6. Urejanje pravic iz naslova socialnih transferjev in drugih ugodnosti.
  7. Vpis v eDavke:
    Dostop do osebnih davčnih podatkov, oddaja napovedi in preverjanje dohodkov.
  8. Preverjanje in urejanje lastništva nepremičnin:
    Dostop do zemljiške knjige, preverjanje in urejanje podatkov o nepremičninah.
  9. Dostop do storitev Evropske unije:

Uporaba elektronske osebne izkaznice za dostop do različnih spletnih storitev na ravni EU, kot so denimo določene čezmejne storitve.

Z elektronsko osebno izkaznico lahko državljani hitro in varno opravijo vrsto postopkov kar iz udobja doma, kar je posebej koristno za tiste, ki se težje gibajo ali imajo omejen dostop do javnih ustanov. Zahvaljujoč Upravni enoti Logatec in Fotoavtomatov, ki bodo omogočali fotografije za osebni dokument, boste vlogo oddali kar na sejmu. Če pa bi za uporabo e-storitev raje uporabili smsPASS,ga boste lahko to prejeli kar na stojnici, kjer vam bomo pomagali smsPASS namestiti, in pokazali, kako se uporablja e-osebno izkaznico ali smsPASS pri uporabi digitalnih javnih storitev.

V sredo, 2. oktobra 2024, med 12. in 14. uro organiziramo okroglo mizo z naslovom Medvrstniško nasilje in sovražni govor na spletu – pogovor z babicami in dedki. Osveščanje, izobraževanje in regulacija težko sledijo hitremu tehnološkemu razvoju, in ravno zato je v današnjem času bolj kot kadarkoli prej pomembno ozaveščati (predvsem) mlade o varnem in odgovornem vedenju na spletu, kako zaščititi sebe in druge, kako se odzvati v primerih spletnega nasilja, ter kako vzpostavljati in ohranjati zdrave odnose na spletu. Poleg osveščanja otrok in mladostnikov je pomembno tudi osveščanje staršev, skrbnikov, starih staršev in učiteljev. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Gorazd Garafola, predavatelj koordinator programov Simbioza, Zdenka Jan, predsednica ZDUS, Hana Kolendo, Dijaška organizacija Slovenije, Marko Puschner, Fakulteta za družbene vede, ter Vladimira Tisnikar, mobilna herojka.

Pred poslopjem Cankarjevega doma bodo z nami tudi Mobilni heroji s svojo mobilno enoto, ki so izjemno pomembna pobuda za starejše od 55. let, saj jim omogočajo boljšo digitalno vključenost in pripomorejo k premagovanju tehnoloških izzivov, s katerimi se starejši pogosto soočajo.

Vabljeni, da se srečamo v Cankarjevem domu med 30. septembrom in 2. oktobrom 2024 med 9. in 18. uro.