Skoči do osrednje vsebine

Drugi dan konference ReSPA in MJU v znamenju upravljanja s človeškimi viri v javni upravi

V Ljubljani se je danes zaključila mednarodna konferenca na temo upravljanja s človeškimi viri v javni upravi, ki sta jo skupaj organizirala Ministrstvo za javno upravo in ReSPA (Regional School of Public Administration). Namen dvodnevnega dogodka je bil krepitev regionalnega sodelovanja, prenos dobrih praks in podpora razvoju javne uprave na Zahodnem Balkanu.
Govorci panela predavajo udeležencem konference

Tokratni dvodnevni dogodek, posvečen upravljanju s človeškimi viri za javno upravo prihodnosti, je bil v sredo in četrtek v soorganizaciji Ministrstva za javno upravo | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Potem ko so se v sredo na ministrskem panelu sestali ministri, pristojni za javno upravo, oziroma njihovi predstavniki iz Slovenije, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in s Kosova, so v četrtkovem programu konference sodelovali še drugi strokovnjaki s področja javne uprave z Zahodnega Balkana in širše.

Zbrane je uvodoma nagovorila državna sekretarka iz Ministrstva za javno upravo RS Mojca Ramšak Pešec, ki je izpostavila, da je za uspeh javne uprave pomembno, da pritegne, razvija in obdrži motivirane in usposobljene javne uslužbence. »Mnogi mladi vidijo javno upravo kot togo ali preveč formalno, preprosto zato, ker ne vedo dovolj o različnih priložnostih, ki jih ponuja. Naša naloga je, da poudarimo raznolikosti in priložnosti javne uprave ter jo obenem s prožnimi oblikami dela naredimo konkurenčno na trgu dela,« je izpostavila državna sekretarka in se obenem dotaknila starejših zaposlenih. Opomnila je, da ti prinašajo v delovno okolje dragocene izkušnje, na kar ne smemo pozabiti. Osrednji nagovor je s pomočjo spleta pripadel Elidi Reci iz Oddelka za gospodarske in socialne zadeve Združenih narodov. 

Udeleženci konference so v nadaljevanju proučevali strategije za povečanje privlačnosti, spodbujanje raznolikosti in izvajanje učinkovite komunikacije za privabljanje vrhunskih talentov v javno upravo. Obenem so se osredotočili na področje prepoznavanja ključnih kompetenc za prihodnjo delovno silo. V tej luči so obravnavali bistvene veščine, potrebne za soočanje s prihodnjimi izzivi, vključno s spodbujanjem prilagodljivosti, digitalne pismenosti in kulture vseživljenjskega učenja.

Uvod v prvi panel z naslovom Strateško kadrovsko načrtovanje in privlačnost javne uprave, ki ga je moderiral Genti Xhaxhiu, je bil spletni nagovor vodje oddelka za evropsko in mednarodno sodelovanje francoskega Ministrstva za javno upravo Faustine Bentaberry, ki je spregovorila o poenostavitvah in preoblikovanju javnega delovanja. V panelu so nato sodelovali pomočnik ministra za pravosodje iz Bosne in Hercegovine Nedžad Selman, direktor direktorata za javno upravo iz Albanije Ened Kercini in generalni direktor Direktorata za javni sektor Ministrstva za javno upravo RS Peter Pogačar. Strinjali so se, da je strateško kadrovsko načrtovanje učinkovito orodje za prepoznavanje prihodnjih kadrovskih potreb in pridobivanje talentov v javno upravo. Vodje se morajo znati soočati z izzivi usklajevanja strategij delovne sile z organizacijskimi cilji. Le pravilno načrtovanje lahko zagotavlja organizacijsko kontinuiteto, učinkovitost in dolgoročni uspeh, so še dodali.

V nadaljevanju konference se je tudi strokovnjakinja iz organizacije ReSPA Edite Kalnina osredotočila na prepoznavanje bistvenih spretnosti in kompetenc, potrebnih v prihodnje. To naj bi vključevalo spremljanje tehnološkega napredka, spodbujanje prilagodljivosti, digitalne pismenosti in kulture vseživljenjskega učenja. Z vsem tem bo mogoče zagotoviti, da zaposleni v javni upravi ostanejo učinkoviti in prilagodljivi na izzive, ki jih prinaša sodobna družba.

Na konferenci je sodelovala še zunanja strokovnjakinja organizacije ReSPA Eve Limbach-Pirn. Osredotočila se je na zahteve za sprejemanje in vključevanje novih zaposlenih v organizacijo, vključno z zagotavljanjem celovitih orientacijskih programov, spodbujanjem podporne organizacijske kulture od prvega dne ter izvajanjem učinkovitih programov mentorstva in medsebojne podpore za lažji prehod in povečanje angažiranosti ter produktivnosti zaposlenih.

V zadnjem delu konference so sledile delavnice, v katerih so sodelovali člani omizij. Razpravljali so o inovativnih pristopih na področju upravljanja s človeškimi viri v javni upravi, od prepoznavanja izzivov in ozkih grl do priporočil za njihovo premagovanje.

Več o prvem dnevu konference najdete na povezavi V ospredju konference ReSPA prihodnost javnih uprav Zahodnega Balkana.