Skoči do osrednje vsebine

Novice, Članki

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Danes

    Promet in uporaba fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji se zmanjšujeta

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je sprejelo končno poročilo o napredku pri izvajanju Nacionalnega akcijskega programa za doseganje trajnostne rabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS) za obdobje 2018–2022. Podatki kažejo, da se promet in uporaba fitofarmacevtskih sredstev pri nas zmanjšujeta.

  • Forum Agencije in Ministrstva

    Postavljanje vprašanj na Forumu bo sedaj omogočeno širši javnosti.

  • Ministri za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju o revitalizaciji podeželja

    Na prvem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo pod madžarskim predsedstvom so ministri opravili razpravo o izzivih in rešitvah za preživetje podeželja ter o pomenu varovanja evropskih tradicij pridelave in predelave hrane.

  • Sprejeta Novela Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča

    Državni zbor je danes sprejel Zakon o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (ZUVRAS). Predlog zakona ob doslednem spoštovanju arbitražne razsodbe prinaša dodatne finančne in pravne mehanizme zaščite slovenskih ribičev.

  • Razširjenost podlubnikov v urbanem okolju: poziv lastnikom k aktivnemu spremljanju in ukrepanju

    Inšpekcija za gozdarstvo Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) s pojavom višjih temperatur in suše opaža povečano razširjenost podlubnikov na smrekah v gozdovih in v urbanem okolju. Inšpekcija lastnike poziva, da redno spremljajo stanje dreves navadne smreke in v primeru suma na napadenost smreke s podlubniki v urbanem okolju te nemudoma posekajo in izvedejo ukrepe.

  • V javni razpravi pravilnik za določitev predloga trajno varovanih kmetijskih zemljišč

    Na portalu e-Demokracija je bil 9. 7. 2024 objavljen osnutek Pravilnika o podrobnejših pogojih za določitev predloga območij trajno varovanih kmetijskih zemljišč ter o podrobnejši vsebini strokovnih podlag s področja kmetijstva.

  • Sonaravno gospodarjenje z gozdovi vpisano v register nesnovne kulturne dediščine

    Na pobudo Občine Radlje ob Dravi je bilo sonaravno gospodarjenje z gozdovi nedavno vpisano v register nesnovne kulturne dediščine. S tem vpisom je slovensko gozdarstvo dobilo dodatno strokovno prepoznavnost. Slavnostni dogodek ob vpisu bo potekal v začetku oktobra v občini pobudnici za vpis, Radljah ob Dravi.

  • V javni obravnavi je predlog Uredbe o izvajanju intervencij v sektorju sadja in zelenjave

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v javno obravnavo posredovalo predlog Uredbe o izvajanju intervencij v sektorju sadja in zelenjave strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027. Zainteresirani lahko svoje pripombe oddajo do 9. avgusta.

  • Nadzor prodaje kmetijskih gospodarstev z lastno proizvodnjo

    Kmetijska inšpekcija Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) je v petek, 5., in soboto, 6. julija 2024, opravila poostren nadzor na tržnicah po celotnem območju Republike Slovenije. V nadzoru so inšpektorji preverjali pravilnost prodaje kmetijskih pridelkov končnemu potrošniku s strani subjektov, ki se označujejo kot kmetijska gospodarstva z lastno proizvodnjo.

  • Pravilno in odgovorno nabiranje gozdnih sadežev

    V poletnih mesecih se mnogi odpravijo v gozdove tudi z namenom nabiranja gozdnih sadežev. Medtem, ko je to odličen način za povezovanje z naravo in uživanje v njenih darovih ter tudi odlična priložnost za rekreacijo in sprostitev, je pomembno, da to počnemo na odgovoren in trajnosten način.

  • Evropska komisija vpisala Istrski med kot zaščiteno označbo porekla

    Evropska komisija je v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo o vpisu imena Istrski med/Istarski med (ZOP) v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb, s katero je zaščitila Istrski med kot skupni proizvod Slovenije in Hrvaške. Vlogo za zaščito so skupaj pripravili slovenski čebelarji iz Obalnega čebelarskega društva Koper in hrvaški čebelarji iz Istre.

  • Možnost oddaje vlog za podporo za izvajanje pašnih redov in za vzrejo čebeljih matic

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse potencialne vlagatelje – čebelarje in čebelarska društva, da je od ponedeljka, 1. julija 2024, možno oddati vlogo na dva javna razpisa za podporo v čebelarstvu.

  • Izplačilo prvega obroka sredstev za obnovo gozdnih cest po naravnih nesrečah

    Danes bo občinam, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi 4. avgusta 2023, iz proračuna Republike Slovenije izplačan prvi obrok sredstev za obnovo poškodovanih gozdnih cest v višini 17 milijonov evrov. Skupna dodeljena sredstva za sanacijo znašajo 42,8 milijona evrov.

  • Obravnava kmetijskih točk na sejah vladnih odborov

    Na vladnih odborih so bile obravnavane in sprejete tri točke s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane.

  • Objavljen javni razpis za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov za več uporabnikov

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v Uradnem listu objavilo prvi javni razpis za naložbe v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. Cilj ukrepa je izboljšanje delovanja tehnološko zastarelih namakalnih sistemov ter znižanje porabe vode za namakanje kmetijskih zemljišč na obstoječih namakalnih sistemih.

  • Svet za kmetijstvo razpravljal o politiki upravljanja z državnimi zemljišči

    Ministrica Mateja Čalušić se je danes udeležila seje Sveta za kmetijstvo in podeželje, na katerem sta bili ključni obravnavani temi zemljiška politika za državna zemljišča ter dolgoročna strategija kmetijstva in živilstva za novo strateško obdobje. Ministrica je na seji sporočila tudi to, da bo ministrstvo prisluhnilo pridelovalcem pšenice in jim zagotovilo finančno pomoč za izpad dela dohodka.

  • Ministri za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu o prihodnosti kmetijstva v Evropski uniji

    Ministrica Mateja Čalušić se je udeležila zasedanje Sveta za kmetijstvo in ribištvo. Na zasedanju so sprejeli sklepe predsedstva EU o prihodnosti kmetijstva v EU. Ministri so se seznanili tudi s sporočilom o stanju skupne ribiške politike, posvetovanjih o ribolovnih možnostih za prihodnje leto in napredku pri obravnavi več zakonodajnih predlogih aktov.

  • Ministrstvo začelo projekt dvostranske tehnične pomoči v Republiki Srbiji

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v okviru sporazuma z Ministrstvom za evropske in zunanje zadeve uspešno začelo z izvedbo projekta tehnične pomoči Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Srbije na področju vzpostavitve pristopa povezovanja med ukrepi za razvoj podeželja (francosko Liaison entre actions de développement rural - LEADER) v Srbiji.

  • Objavljeni javni razpisi za sofinanciranje delovanja kmetijskih nevladnih organizacij

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek v Uradnem listu RS objavilo tri javne razpise namenjene sofinanciranju delovanja nevladnih organizacij, ki delujejo na področju kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja.

  • Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano razvili novo aplikacijo Moja eKmetija

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je razvilo novo aplikacijo Moja eKmetija. Namenjena je nosilcem kmetijskih gospodarstev, omogoča pa vpogled v lastne podatke kmetijskih gospodarstev in preglednejši dostop do aplikacij ter registrov in evidenc v digitalni obliki, ki so povezane s kmetijstvom.