Skoči do osrednje vsebine

Milijon evrov za naložbe v ureditev gozdne infrastrukture

V petek, 26. aprila 2024, je bil v Uradnem listu objavljen javni razpis za intervencijo naložbe v ureditev gozdne infrastrukture (IRP06) za leto 2024. Razpisanih je milijon evrov nepovratnih sredstev.

Cilj javnega razpisa je povečati odprtost gozdov z gozdnimi prometnicami, protierozijsko urediti gozdne vlake, zmanjšati stroške spravila lesa in s tem omogočiti učinkovitejše trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo od 20. maja 2024 do vključno 23. septembra 2024, do 14. ure.

Makadamska cesta v gozdu

Gozdna prometnica | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Javni razpis potencialnim upravičencem omogoča pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in proračuna Republike Slovenije za naložbe v ureditev gozdne infrastrukture. Nepovratna sredstva v višini milijon evrov se zagotavljajo iz intervencije naložbe v ureditev gozdne infrastrukture (IRP06).

Upravičenci so:

  • fizične osebe, razen samostojnih podjetnikov posameznikov, ki so lastniki oziroma solastniki zasebnih gozdov in izvajajo ureditev samo na lastnih gozdnih parcelah;
  • agrarne skupnosti v skladu z zakonom, ki ureja agrarne skupnosti, ki izvajajo ureditev samo na gozdnih zemljiščih v solastnini oziroma skupni lastnini članov agrarne skupnosti;
  • pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki, ki so lastniki zasebnih gozdov;
  • pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki, ki so lastniki zasebnih gozdov in imajo pridobljeno soglasje lastnikov zemljišč, na katerih se izvede naložba v gozdno infrastrukturo, in
  • lokalne skupnosti.

Upravičeni stroški

Upravičeni stroški, ki jih bodo lahko uveljavljali upravičenci, so:

  • stroški gradnje ali rekonstrukcije gozdne ceste in nakupa pripadajoče opreme;
  • stroški gradnje, rekonstrukcije ali priprave gozdne vlake in nakupa pripadajoče opreme;
  • stroški protierozijskega vzdrževanja gozdnih vlak;
  • splošni stroški v okviru naložbe, ki ne presegajo 10 % upravičenih stroškov naložbe.

Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali po oddaji vloge na javni razpis, ter splošni stroški, ki so nastali po 1. januarju 2023.

Višina podpore

Podpora v okviru intervencije naložbe v ureditev gozdne infrastrukture se dodeli kot vrednost na enoto v obliki nepovratne finančne pomoči. Stopnja podpore za ureditev gozdnih cest znaša 75 odstotkov upravičenih stroškov, za ureditev gozdnih vlak ter za protierozijsko vzdrževanje gozdnih vlak pa 50 odstotkov upravičenih stroškov. Najmanjši znesek podpore je 500 evrov na vlogo. Upravičenec lahko v celotnem programskem obdobju 2023–2027 iz te intervencije pridobi največ 500.000 evrov podpore.

Postopek vlaganja in obravnave vloge 

Postopek je natančneje predstavljen v javnem razpisu. Gre za zaprti tip javnega razpisa, kar pomeni, da se sredstva dodelijo le najbolje ocenjenim popolnim vlogam, ki presežejo 30-odstotni vstopni prag za naložbe v ureditev gozdnih cest in gozdnih vlak, za protierozijsko vzdrževanje gozdnih vlak pa 44 odstotkov najvišjega možnega števila točk, do porabe razpisanih sredstev.

Prijavni obrazec vlagatelj izpolni samo elektronsko v informacijskem sistemu Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP). Podrobnejša navodila o izpolnjevanju vlog v elektronski sistem bodo naknadno objavljena na spletnem mestu, kjer bo objavljen javni razpis, pred potekom enaindvajsetih dni po objavi javnega razpisa.

Vse nadaljnje informacije o pogojih in obveznostih lahko vlagatelji pridobijo na informacijskih točkah ARSKTRP, Zavoda za gozdove Slovenije in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.