Skoči do osrednje vsebine

S 30. aprilom stopajo v veljavo spremembe glede uvoza blaga v Veliko Britanijo

Kot posledica izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije bo od 30. aprila 2024 za določene proizvode živalskega izvora in fitosanitarno blago, ki se iz držav članic uvažajo v Veliko Britanijo, začela veljati dodatna obveznost. Vse tovrstne pošiljke blaga morajo od tega datuma dalje v Veliko Britanijo vstopati preko vstopne točke.

Vlada Združenega kraljestva je  avgusta 2023 objavila Ciljni model delovanja za mejni nadzor (angleško The Border Target Operating Model - BTOM), v katerem je določila časovnico za začetek izvajanja uradnega nadzora pri uvozu pošiljk živali, živil živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov, rastlin in rastlinskih proizvodov v Veliko Britanijo ter kategorizacijo živali in blaga glede na tveganje za prenos bolezni na ljudi in živali ter vnosa škodljivih organizmov rastlin. V skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski Severna Irska za navedene vrste pošiljk tudi po izstopu ostaja del enotnega trga EU.  

O prvem mejniku, ki je bil 31. januarja 2024, je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že obveščala.

Proizvodi živalskega izvora ter rastline in rastlinski proizvodi (z visokim, srednjim in nizkim tveganjem) bodo morali od 30. aprila dalje v Veliko Britanijo vstopiti preko vstopne točke oziroma mejne kontrolne točke (MKT), ki je določena za te vrste pošiljk. Na MKT bodo pristojni organi preverili izpolnjevanje pogojev tovrstnih pošiljk blaga. Pogostnost in vrsta pregleda bosta odvisna od tveganja, ki ga določeno blago pomeni v skladu s kategorizacijo v BTOM.

Razvrstitev rastlin in rastlinskih proizvodov iz EU v kategorije tveganja je objavljena na spletni strani vlade Združenega kraljestva (v angleščini), ki se sproti posodablja glede na spremembe kategorizacije blaga.

Vlada Združenega kraljestva za izvajalce dejavnosti organizira in izvaja spletna usposabljanja BTOM. Pripravila je tudi informativne letake (v angleščini) za podporo trgovcem.

Več informacij o časovnici prehoda na nov režim nadzora, razvrstitvi v kategorije in pogojih za uvoz živali in proizvodov živalskega izvora v Združeno kraljestvo je na spletni strani Izvoz živali, živil živalskega izvora in ostalih proizvodov živalskega izvora v Združeno kraljestvo (razen Severne Irske).