Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Rok za doplačilo dohodnine se izteče 29. maja 2024

    Davčne zavezance, ki so prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 29. marca 2024 in imajo doplačilo dohodnine, želimo obvestiti, da se rok za plačilo izteče 29. maja 2024.

  • Spremembe na področju statistike plač

    V skladu z načrtom prenove statističnih raziskovanj o plačah bodo na Statističnem uradu postopoma izvedli prehod na nov podatkovni vir. Statistični urad bo po novem kot osnovni (pri nekaterih raziskovanjih pa kot dodatni) vir za statistiko plač uporabljal podatke iz razširjenega poročanja za obračun davčnega odtegljaja (obrazec REK-O), ki jih mesečno zbira Finančna uprava.

  • Finančni preiskovalci uspešni pri odkrivanju goljufij in manipulacij tahografov

    Po novem z opremo za daljinsko komunikacijo s pametnim tahografom (Dedicated system radio communication - DSRC ) nad kršitelje pravil pri uporabi pametnih tahografov tudi med vožnjo.

  • Strokovno srečanje Finančne uprave s predstavniki Velikih štiri

    Generalni direktor Finančne uprave Peter Grum je skupaj s sodelavci sprejel predstavnike tako imenovane Velike štiri (angleško Big 4). Gre za štiri največje računovodske in svetovalne firme na svetu, znane po zagotavljanju storitev revizije, obdavčenja, svetovanja in finančnega svetovanja in sicer družbe Deloitte, Ernst & Young, KPMG in PricewaterhouseCoopers.

  • Praznujemo 20 let Intrastata

    Ob 20. obletnici ustanovitve Oddelka za Intrastat je bilo v Solkanu pri Novi Gorici 8. maja slavnostno srečanje uslužbencev Finančne uprave in Statističnega urada.

  • Ugotavljanje zadovoljstva s storitvami Finančne uprave

    Finančna uprava v skladu z Uredbo o upravnem poslovanju vsaki dve leti s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavlja zadovoljstvo strank glede poslovanja. Vljudno vas vabimo, da izpolnite vprašalnik, s katerim želimo ugotoviti vaše zadovoljstvo s storitvami organa. Vaše odgovore bomo preučili in v okviru možnosti sprejeli ukrepe, da bi odpravili pomanjkljivosti in izboljšali naše poslovanje.

  • Odmere dohodnine od dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem že na poti

    Davčni zavezanci, ki ste za leto 2023 napovedali dohodke iz oddajanja premoženja v najem, obresti, obresti na denarne depozite, dosežene pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji in EU, dividende ter dohodke od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter investicijske kupone, te dni že prejemate odmerne odločbe.

  • Prenovljena mobilna aplikacija eDavki

    Mobilna aplikacija eDavki, ki jo uporablja že več kot 300 tisoč zavezancev, ponuja nov izgled z izboljšano uporabniško izkušnjo in številne posodobljene funkcionalnosti. Nova aplikacija je bolj prijazna do uporabnikov in tudi do ranljivih skupin. Zavezanci bodo lahko oddajali vloge in prišli do želenih informacij na preprostejši način, predvsem pa z manj kliki.

  • Ponovni poskusi prevare z lažnim elektronskim sporočilom

    Nekateri zavezanci ponovno prejemajo prevarantska elektronska sporočila. Finančna uprava zavezancev na takšen način ne obvešča.

  • Finančna uprava lani pobrala šest milijard evrov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

    Svet zavoda se je seznanil s poročilom Finančne uprave o pobiranju prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letu 2023. Iz poročila izhaja, da je Finančna uprava v letu 2023 pobrala za 5.931.234.998 evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, kar je za 8,8 odstotka več kot v letu 2022.

  • Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine se izteče 29. aprila 2024

    Če ste prejeli informativni izračun dohodnine v začetku aprila in ga še niste preverili, svetujemo, da to storite čim prej. Le do 29. aprila 2024 še lahko podate ugovor.

  • Cariniki v Kopru zasegli deset milijonov kosov neprijavljenih cigaret

    V zabojniku, kjer naj bi se nahajale žaluzije in rolete, so bile skrite cigarete.

  • 10. obletnica Finančne uprave

    Finančna uprava je pred 10. leti nastala z združitvijo takratne Davčne uprave in Carinske uprave.

  • Danes nakazanih še 1,4 milijona evrov predplačil fizičnim osebam za obnovo stanovanj in hiš

    V petem paketu predplačil je danes Finančna uprava Republike Slovenije 316 lastnikom v poplavah poškodovanih stanovanj in hiš nakazala 1,4 milijona evrov predplačil za obnovo. Doslej je vlada v ta namen več kot 7000 upravičencem nakazala skupno 33,5 milijona evrov.

  • Poročanje o finančnih računih - strokovni posvet za finančne institucije

    9. aprila 2024 je na Finančni upravi potekal strokovni posvet v zvezi s poročanjem informacij o finančnih računih na podlagi standarda Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Združenih držav Amerike o izboljšanju spoštovanja davčnih predpisov na mednarodni ravni in izvajanju (FATCA).

  • Napovedati je treba dohodke iz tujine

    Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, mora tudi te dohodke napovedati v ugovoru zoper Informativni izračun dohodnine. Če pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, le-ta ne bo prejel Informativnega izračuna dohodnine in mora sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

  • Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2023

    Finančna uprava je v prvem svežnju z datumom odpreme 29. marec 2024 poslala 930.749 informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Zavezanci jih bodo prejeli v prvih dneh aprila.

  • V pol leta odkrili 20 poštnih pošiljk z drogo

    V obdobju zadnjega pol leta smo na Finančni upravi v poštnih pošiljkah odkrili 20 takšnih, ki so vsebovale prepovedane droge, in sicer v skupni količini 38 kilogramov.

  • eDavki zdaj omogočajo tudi kartično plačevanje in plačevanje z rešitvami mobilne telefonije

    Finančna uprava je v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za javna plačila razširila nabor načinov plačila, ki se jih lahko uporabi v eDavkih. Poleg Flika in spletne banke Bank@net je v eDavkih od zdaj mogoče izvršiti spletno plačilo davkov tudi s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club ter rešitvami mobilne telefonije mBills in VALÚ.

  • Izvajanje plačilnih storitev na dan 29. marca 2024

    V petek, 29. marca 2024, banke in hranilnice v evroobmočju ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa.