Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bratušek na Svetovnem energetskem kongresu

Kdaj do
Kje Abu Dhabi
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je z delegacijo odpravila na Svetovni energetski kongres v Abu Dhabi.

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek se je udeležila 24. Svetovnega energetskega kongresa, ki poteka med 9. in 12. septembrom v Abu Dhabiju, v Združenih arabskih emiratih. Slogan letošnjega kongresa je Energija za blaginjo. V sklopu kongresa se bo ministrica udeležila ministrske okrogle mize z naslovom Nove regionalne perspektive: utrjevanje novih poti evropske energetske politike.

Svetovni energetski kongres je z več kot 150 sodelujočimi državami največji in najvplivnejši energetski dogodek na svetu, ki pokriva vsa področja energetike. Prvi kongres je bil organiziran že leta 1924 in poteka vsaka tri leta. Glavni namen dogodka je omogočiti razpravo med predstavniki vlad, podjetij, akademske stroke in drugih o ključnih izzivih in priložnostih na področju energetike. Kongres organizira Svetovni energetski svet, mednarodna nevladna organizacija s sedežem v Londonu, ki je bila prav tako ustanovljena leta 1924 ter združuje najrazličnejše deležnike iz sveta energetike z namenom spodbujanja razvoja trajnostnih energetskih sistemov.

Svetovni energetski svet vsako leto objavlja globalno lestvico držav glede na njihovo uspešnost pri uresničevanju energetske trajnosti, t. i. energetsko trilemo, ki jo tvorijo tri ključne dimenzije, in sicer – varnost in zanesljivost oskrbe z energijo, enakopravnost in cenovna dostopnost  energije ter okoljska trajnost. Slovenija v zadnjih letih beleži vse boljše uvrstitve na lestvici. Leta 2018 je na lestvici zasedla 6. mesto in kar 2. mesto na področju varnosti in zanesljivosti oskrbe z energijo. Ministrica bo na okrogli mizi tako predstavila razloge za tako visoko uvrstitev ter načrte za prihodnost, s katerimi želi Slovenija svojo uvrstitev še izboljšati. Slovenija se lahko med drugim pohvali z visoko stopnjo elektroenergetske povezljivosti s sosednjimi državami, zaradi katere lahko dostopa do več energetskih virov, kar pozitivno vpliva predvsem na zanesljivost oskrbe z energijo.