Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo v Bruslju na 2. evropskem izobraževalnem vrhu in na zasedanju Sveta EU za konkurenčnost

Kdaj do
Kje Bruselj
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo bo od 25. do 27. septembra v Bruslju, kjer se bo udeležil 2. evropskega izobraževalnega vrha (2nd European Education Summit) in zasedanja Sveta EU za konkurenčnost.

V sredo, 25. septembra 2019, se bo minister srečal s slovenskimi poslankami in poslanci v Evropskem parlamentu. Namen tega srečanja je predstavitev evropskih smernic in slovenskih stališč na področjih, ki so v pristojnosti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Še zlasti se bo minister osredotočil na predsedovanje Slovenije Svetu EU, področje raziskav in inovacij ter na področja izobraževanja, mladine in športa.

V četrtek, 26. septembra 2019, bo minister dr. Pikalo sodeloval na panelni razpravi Odlično usposabljanje za odlične učitelje v okviru 2. evropskega izobraževalnega vrha. Ključni poudarki ministrovega uvodnega nastopa bodo spremenjena vloga učitelja, razvijanje novih kompetenc ter pomen vlaganja v učitelje in izobraževanje nasploh. Vloga učitelja se zaradi hitrih družbenih sprememb in digitalizacije spreminja iz posredovalca znanja v usmerjevalca učnega procesa, povečuje se njegova vloga vzornika za osebnostno rast učencev. Zato je pomembno, kdo in na kakšen način vstopa v učiteljski poklic in kakšno podporo lahko država nudi tistim, ki ga opravljajo. Minister bo v razpravi predstavil sistem profesionalnega razvoja slovenskih strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja ter primere dobrih praks.

Minister se bo srečal tudi s finsko ministrico za izobraževanje Li Andersson, s katero se bosta pogovarjala o prvem skupnem zasedanju Sveta EU za izobraževanje in Sveta EU za finance v začetku novembra. Poudarek tega zasedanja bo na pomenu vlaganja v izobraževanje oziroma na vprašanju, kako povečati investicije v izobraževanje, da se poveča učinek BDP.

V četrtek popoldan se bo minister udeležil srečanja visokih predstavnikov Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki bodo v okviru področja raziskav in inovacij predsedovale Svetu EU. Namen srečanja je koordinacija tem EU znotraj trio-predsedovanja in spremenjena vloga tria. Vsebinska stičišča so področje umetne inteligence, izobraževalni trikotnik (povezanost raziskav in izobraževanja) in spremenjena vloga učitelja.

Zatem bo minister sodeloval na skupnem plenarnem zasedanju Evropski dnevi raziskav in inovacij in se udeležil tudi za javnost zaprtega sestanka ministrov, evropskih poslancev in predstavnikov Evropske komisije.

V petek, 27. septembra 2019, pa bo minister dr. Jernej Pikalo sodeloval na zasedanju Sveta EU za konkurenčnost (raziskave), kjer bodo ministri razpravljali o dolgoročni strategiji EU za trajnostno rast in morebitnih povezavah med programom Obzorje Evropa in drugimi programi EU, pa tudi o vlogi raziskav in inovacij pri doseganju podnebnih ciljev.

Pred zaključkom delovnega obiska v Bruslju je predvidena tudi novinarska konferenca ministra dr. Pikala za slovenske novinarje, na kateri bo predstavil zaključke tridnevnega delovnega obiska.