Skoči do osrednje vsebine

II. Kreativni forum Ljubljana bo povezoval regije, ustvarjalce in podjetnike

Kdaj do
Kje Ljubljana, Jesenice, Bled (podrobnosti v priloženem programu)
Med 12. in 15. novembrom 2019 bo v Ljubljani v soorganizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Slovenije, Unije za Sredozemlje in GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) potekal II. Kreativni forum Ljubljana, letos pod naslovom "Združimo kreativni kapital" (Creative Capital United). Forum bo usmerjen v krepitev medsebojnih povezav in bo združil več kot 150 predstavnikov iz 20 različnih držav, med njimi več ministrov ter visokih predstavnikov mednarodnih organizacij in institucij EU. Iz Slovenije se bodo foruma udeležili minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za kulturo mag. Zoran Poznič.
Kreativni forum 2019

Kreativni forum 2019

Dogodek, ki se tradicionalno osredotoča na regijo Zahodnega Balkana in južnega Sredozemlja, se bo ukvarjal z vprašanjem ustanovitve podpornega mehanizma za spodbujanje kreativnega gospodarstva. Usmerjen bo v krepitev povezav med različnimi regijami in področji ter akterji na področju kulture, gospodarstva in izobraževanja. Forum bo združil več kot 150 predstavnikov kreativnih hubov, podjetnikov, civilne družbe ter visoke predstavnike institucij EU, ministrstev obeh regij, mednarodnih ustanov in lokalnih organizacij. Foruma se bodo poleg slovenskih ministrov med drugimi udeležili Djamile Tamazirt, ministrica za industrijo Alžirije, Aleksandar Bogdanović, minister za kulturo Črne gore, Valdrin Lluka, minister za gospodarski razvoj Kosova, Khaled Al-Osaily, minister za gospodarstvo Palestine in Nasser Kamel, generalni sekretar Unije za Sredozemlje.

Prvi dan foruma v torek, 12. novembra, bo uradna otvoritev foruma z dvema osrednjima govorcema: makedonsko arhitektko Jano Konstantinovo in legendarnim slovenskim izumiteljem Petrom Florjančičem. Drugi dan bo namenjen kreativnim hubom in podjetnikom, ki bodo sodelovali v delavnicah in si bodo ogledali nekatere dobre prakse v Sloveniji. Podali bodo tudi vsebinske usmeritve za konferenco na visoki politični ravni, ki bo potekala tretji dan foruma v četrtek, 14. novembra. Na konferenci se bodo kreativci neposredno povezali s političnimi odločevalci za iskanje inovativnih rešitev in oblikovanje novih politik na področju kulturnih in kreativnih industrij. V četrtek bodo udeleženci prisostvovali tudi otvoritvi enega najpomembnejših mednarodnih oblikovalskih bienalov v Evropi, BIO26, v podhodu Ajdovščina. Zadnji dan foruma, 15. november, bo posvečen kreativnemu turizmu z obiskom podjetja Lushna na Jesenicah in blejskega glampinga.

Dopoldanski del konference na visoki politični ravni (14. novembra med 9:00 in 12:30) si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu: https://livestream.com/zivo/CreativeForumLjubljana2019

Podroben program foruma je v priponki.

Obrazec za registracijo za predstavnike medijev je dostopen na spletni strani foruma.

Več informacij o forumu je dostopnih na spletni strani foruma www.creativeforum.si.