Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na slavnostni seji Sveta Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa ob 30. obletnici delovanja

Kdaj
Kje Svetovni slovenski kongres
V četrtek, 1. oktobra 2020, ob 16. uri bo ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch zbrane nagovorila na slavnostni seji Sveta Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa ob 30. obletnici delovanja.

Svetovni slovenski kongres (SSK) je organizacija, ustanovljena ob osamosvojitvi Slovenije. Je odsev zgodovinskega trenutka, ki je povezal Slovence doma in po svetu. Gre za vseslovensko organizacijsko skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu. Kongres si prizadeva povezovati slovenstvo z namenom ohranjanja čuta za slovenski jezik in kulturno izročilo, slovenski duh in narodno samozavest, ter krepitva čuta za slovensko državnost.

Kot najpomembnejše dogodke Svetovnega slovenskega kongresa, namenjene povezovanju slovenskih rojakov, izpostavljamo vsakoletne konference strokovnjakov različnih področij in različnih koncev sveta(zdravniki, pravniki, arhitekti itd.).

V okviru Svetovnega slovenskega kongresa delujejo regionalne konference, ki povezujejo rojake na določenem delu sveta. Slovenska konferenca deluje za območje Republike Slovenije in letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Njen osnovni namen je povezovanje in združevanje Slovencev v matični državi in v zamejstvu ter Slovencev, razseljenih po svetu, v celovito narodno skupnost.