Skoči do osrednje vsebine

Vabljeni na spletni posvet »Hiša za otroke«

Kdaj do
V petek, 6. novembra 2020, bo od 10. do 13. ure potekal spletni posvet »Hiša za otroke: zaključki javne in strokovne razprave o predlogu zakona«.

Vabimo, da se udeležite spletnega posveta (dodatne informacije in obrazec za prijavo najdete tukaj), na katerem bomo razpravljali o rezultatih in ključnih pripombah iz javne in strokovne razprave o predlogu zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v Hiši za otroke. Hiša za otroke (Barnahus) je vodilni evropski model multidisciplinarne in medinstitucionalne obravnave otrok, žrtev spolne zlorabe.

Ministrstvo za pravosodje je predlog zakona v javno razpravo posredovalo 4. junija 2020, zakon bo v Državni zbor posredovan predvidoma še letos.

Predlog zakona predstavlja pomemben korak k vzpostavitvi Hiše za otroke po modelu Barnahus v Sloveniji, ki je predvidena v letu 2021. Na mednarodni ravni predstavlja predlog zakona prvi poskus, da bi delovanje Hiše za otroke celovito uredili v enem pravnem aktu.

Na spletnem posvetu bomo predstavili ključne rešitve v predlogu zakona, ter preučili pripombe in komentarje iz javne razprave s strani različnih deležnikov, vključno z otroki in tujimi strokovnjaki.

Na posvetu bodo sodelovali:

  • mag. Lilijana Kozlovič, ministrica za pravosodje
  • Regina Jensdottir, koordinatorka Sveta Evrope za pravice otrok
  • Sebastien Renaud, namestnik vodje Oddelka za upravljanje in javno upravo, EU DG Reform
  • Matic Zupan, državni sekretar, Ministrstvo za pravosodje
  • Bragi Gudbrandsson, član Odbora ZN za pravice otrok in “oče” islandskega modela Barnahus
  • Anna Kaldal, neodvisna strokovnjakinja Sveta Evrope
  • dr. Primož Gorkič, neodvisni strokovnjak Sveta Evrope
  • dr. Simona Drenik Bavdek, neodvisna strokovnjakinja Sveta Evrope

Posvet bosta povezovala mag. Andrej Del Fabro (Ministrstvo za pravosodje) in dr. Mojca Plesničar (neodvisna strokovnjakinja Sveta Evrope).

Tolmačenje v slovenščino in angleščino bo zagotovljeno, prav tako tudi spletni prenos posveta.

Spletni posvet je organiziran v okviru skupnega projekta »Podpora implementaciji modela Barnahus (Hiša za otroke)«, ki ga izvaja Svet Evrope ob finančni podpori Programa EU za podporo strukturnim spremembam in v tesnem sodelovanju s slovenskim Ministrstvom za pravosodje.

Plakat Hiše za otroke po modelu Barnahus v Slovenij

Plakat Hiše za otroke po modelu Barnahus v Sloveniji | Avtor: Ministrstvo za pravosodje