Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar bo otvoril 9. mednarodno konferenco Dan Afrike

Kdaj
Kje Ljubljana, Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje dr. Anže Logar bo v torek, 10. novembra, na otvoritvenem dogodku nagovoril udeležence spletne (ZOOM) 9. mednarodne konference Dan Afrike. Tema letošnje konference je Afrika in EU: Sodelovanje za trajnostno prihodnost. Udeleženci se bodo posvetili vprašanju, kako lahko sodelovanje med Afriko in Evropo omogoči hitrejši prehod v zeleno gospodarstvo in opaznejši napredek pri pobudah podnebne politike. Prav tako bodo obravnavali priložnosti za dolgoročno okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19.

Med častnimi govorci letošnje poldnevne konference bosta nastopila komisarka Evropske unije za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen in komisar za gospodarske zadeve Afriške unije prof. Victor Harison. V uvodnem delu bosta prisotne nagovorila tudi ministrica za zunanje zadeve Republike Kenije Raychelle Awuor Omamo in namestnik zunanje ministrice Republike Južne Afrike Alvin Botes. Konferenco bo z nagovorom sklenil državni sekretar Tone Kajzer.

Uvodnim nagovorom bodo sledile tri tematske okrogle mize:

  1. Krepitev sodelovanja med EU in Afriko v podnebni politiki in zelenem gospodarstvu,
  2. Po covidu-19: Skupne priložnosti za okrepljeno družbeno in gospodarsko okrevanje in
  3. Po covidu-19: Vloga zasebnega sektorja.

Mednarodno konferenco Dan Afrike letos že deveto leto zapored organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije – v okviru Strateškega foruma Bled ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in londonskim inštitutom Chatham House. Njen namen je poglobitev dvostranskih odnosov in sodelovanja Republike Slovenije z afriškimi državami ter boljše razumevanje in okrepitev sodelovanja med Evropo in Afriko.

Neposredni prenos bo dostopen na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), na Facebook strani MZZ in na spletni strani inštituta Chatham House.

Program konference s podrobnimi opisi okroglih miz in seznamom govorcev.