Skoči do osrednje vsebine

46. seja vlade

Kdaj do
Vlada Republike Slovenije se bo v sredo, 23. decembra 2020, ob 11. uri, v Kongresnem centru na Brdu, sestala na 46. redni seji (fototermina ob začetku seje vlade ne bo).

Na seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o pravilih cestnega prometa, ki zasleduje glavne cilje prometno-varnostne politike v državi. Tako predlog med drugim določa pravila ravnanja v območju skupnega prometnega prostora in na površinah za pešce in kolesarje, določa pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu (električni skiroji,…), določa pravila ravnanja ob rdeči luči na semaforju in prometnem znaku za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju (vožnja desno ob rdeči luči na semaforju) ter razširja pooblastila občinskim redarjem in cestninskim nadzornikom.

Vlada bo obravnavala tudi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju. Predlog novele zakona prinaša spremembe na področjih, ki se nanašajo na najranljivejše skupine posameznikov. Izvršilni postopek je primarno namenjen upniku, da doseže prisilno uveljavitev svoje obveznosti, tega cilja pa vendarle ni mogoče doseči za vsako ceno in na kakršenkoli način. S predlogom zakona se zagotavlja ustrezno varstvo dolžnika v primerih, ko so podani posebno upravičeni razlogi za odlog izvršbe. S predlogom se širi možnost intervencije Vrhovnega sodišča RS tudi v izvršilnih zadevah z namenom oblikovanja enotne sodne prakse.