Skoči do osrednje vsebine

Energetska prenova infrastrukture Ministrstva za obrambo in projekt avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije

Kdaj
Kje spletni dogodek
Predstavnike medijev vabimo na tedensko novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 29. marca, ob 12. uri, na njej pa bomo govorili o prizadevanjih Ministrstva za obrambo za celovito energetsko prenovo objektov in predstavili projekt avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije. Govornika na novinarski konferenci bosta mag. Željko Kralj in polkovnik Robert Šipec iz Direktorata za logistiko.

Ministrstvo za obrambo se dejavno vključuje v prizadevanja Evropske unije in Republike Slovenije v boju proti okoljskim spremembam, zmanjševanju ogljičnega odtisa in odvisnosti od uvoženih energentov, za povečanje energetske učinkovitosti in vzdržnosti ter uvajanje trajnostne energetske oskrbe. Dejavnosti vključujejo energetsko sanacijo infrastrukturnih zmogljivosti, projekte izboljšanja in trajnostne mobilnosti ter vlaganja v nacionalne ter mednarodne raziskovalno-razvojne projekte s tega področja. V soglasju z nacionalnimi in evropskimi strategijami ter namero obrambnega in varnostnega sektorja Evropske unije k dejavnemu vključevanju reševanja okoljskih ter energetskih izzivov je Ministrstvo za obrambo RS predlagalo vseevropski projekt RESHUB Network in Europe. Gre za projekt avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije, njegov namen pa je gradnja mreže vozlišč dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih zmogljivosti v Evropi. Vozlišča bodo zagotavljala energetsko oskrbo nastanitvenih in mobilnih zmogljivosti, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, lokalni soproizvodnji električne in toplotne energije ter oskrbi z energenti električnih vodikovih transportnih sredstev.

Pilotni projekt RESHUB, ki je rezultat sodelovanja Ministrstva za obrambo z drugimi resorji, industrijo ter slovenskimi raziskovalnimi institucijami, bo postavljen v Vojašnici Petra Petriča v Kranju. Projekt želimo v izvedbeni fazi predstaviti slovenski in evropski javnosti v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta.

Novinarska konferenca bo potekala po spletni platformi Webex. Vse zainteresirane predstavnike medijev vljudno prosimo, da se z imenom in priimkom ter nazivom medija prijavijo 10 minut prej, ob 11.50. Novinarska konferenca bo v živo prenašana po kanalu YouTube MORS.

Več informacij: Aleš Sila, mobilni telefon 041 327 818.