Skoči do osrednje vsebine

71. seja vlade

Kdaj
Vlada Republike Slovenije se bo danes, ob 16.30, v Kongresnem centru na Brdu, sestala na 71. redni seji.

Na seji bodo člani vlade med drugim razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19, obravnavali pa bodo tudi več zakonskih predlogov.

Na dnevnem redu je tako predlog Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki ureja izvajanje politike države in občin na področju rabe obnovljivih virov energije, določa cilje na področju politike obnovljivih virov ter ukrepe za doseganje teh ciljev in načine njihovega financiranja (vključno z mednarodnim sodelovanjem in pravili o finančni podpori za spodbujanje energije iz obnovljivih virov in iz soproizvodnje z visokim izkoristkom), potrdila o izvoru, samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov, uporabo energije iz obnovljivih virov v sektorju ogrevanja in hlajenja ter v sektorju prometa ter informiranje in usposabljanje inštalaterjev.
Predlog sprememb Zakona o zadrugah krepi nadzorne in upravljavske pristojnosti članov zadrug zaradi zaščite premoženja in dejavnosti zadrug. Na novo se uvaja tudi institut zadrug s posebnim pomenom - tistih, ki poleg osnovne funkcije opravljajo tudi naloge povezovanja in zagotavljanja družbenih oz. drugih storitev v svojem geografskem območju.
S predlogom novele Zakona o revidiranju se med drugim odpravljajo posamezne nejasnosti, povezane s prenosom sprememb evropske direktive o obveznih revizijah v slovenski pravni red, in spremenili definicijo subjektov javnega interesa, ki so zavezani k obvezni reviziji.
Vlada bo obravnavala tudi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju (ZJN-3), katerega cilj je večja fleksibilnost, odprava določenih administrativnih bremen in večja transparentnost postopkov javnega naročanja. S predlaganimi spremembami in dopolnitvami se nekoliko dvigujejo mejne vrednosti za uporabo ZJN-3 in mejna vrednost za uporabo postopka naročila male vrednosti, hkrati pa se natančneje ureja objave na portalu javnih naročil (objava vse dokumentacije izključno na portalu javnih naročil, objava vseh odločitev o oddaji javnih naročil, seznami evidenčnih naročil). Zaradi spodbujanja lokalnega in regionalnega gospodarstva, vključno s kmetijstvom, se uvaja nekaj novosti in izjem, ki bodo omogočale večjo promocijo, regionalizacijo in potrošnjo slovenskega blaga.
Na dnevnem redu je tudi predlog Zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki v povezavi z Uredbo 910/2014/EU zagotavlja nacionalno pravno ureditev za področje storitev zaupanja ter vključuje ureditev nacionalne elektronske identitete. Republika Slovenija bo s sprejemom predlaganega zakona omogočila priglasitev svoje sheme elektronske identifikacije za čezmejno poslovanje in s tem svojim državljanom omogočila čezmejno elektronsko poslovanje. Predlog zakona je vsebinsko povezan tudi s predvideno spremembo Zakona o osebni izkaznici, saj mora za izdajo nove biometrične osebne izkaznice veljati tudi predlagani Zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja.