Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Kdaj
Ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, bo jutri, 27. aprila, ob 15. uri, na Mali gori nad Ribnico ob obeležju TIGR potekala državna slovesnost. Slavnostni govornik na proslavi bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (EMBARGO DO PREDVAJANJA NA TV SLOVENIJA 1 OB 20. URI)

Idejna zasnova slovesnosti sloni na uporu kot naravni pravici do samoobrambe slehernega naroda. Je zgodovinska dolžnost, ko je ogrožena narodova pravica do svobode ali suverenosti. Dejanje upora predstavlja čistost v smislu samoohranitve. Dejanje čistih namenov in vrednega spoštovanja.
V vsebinskem slovesnosti delu bo poudarjena čistost misli in duha, izražena skozi poezijo predvsem malo znanih ali celo nekolikanj zamolčanih avtorjev Franceta Balantiča in Lojzeta Grozdeta, po drugi strani pa iz uveljavljenega avtorja Karla Destovnika Kajuha. Prav preplet obeh poetik in subtilno izbranih glasbeno povezovalnih elementov bo na najlepši možni način skušal osvetliti čas, ki je še danes zarezan v srčiko zgodovinske zavesti slovenskega naroda kot »fabula integro avocaret« (nedokončana zgodba).

Nastopajoči na proslavi bodo dramski igralci in interpreti ter glasbeni ustvarjalci.

INFORMACIJA ZA MEDIJE:
Državna slovesnost bo potekala na težko dostopnem terenu. Predstavniki medijev, ki želite spremljati slovesnost, se najkasneje do jutri, torka, 27. aprila, do 10. ure, prijavite na info.ukom@gov.si (ime, priimek, medij, kontaktna št.). Dostop z lastnim vozilom na lokacijo ne bo mogoč. Urad vlade za komuniciranje bo poskrbel za prevoz na mesto proslave s kombijem. Ob tem je treba upoštevati navodila pristojnih o zasedenosti vozila. V kombiju sta uporaba zaščitne maske in razkuževanje rok obvezna.

Zbirno mesto za predstavnike medijev je ob 13.30 pri Riko Ribnica, Lepovče 23, Ribnica.

Prosimo vas, da ves čas spremljanja dogodka dosledno upoštevate vsa priporočila in navodila pristojnih (predvsem nošnjo zaščitnih mask tudi na prostem, če vzdrževanje primerne razdalje ne bo mogoče).

Za informacije na kraju proslave vam bo na voljo Andreja Križ, Urad vlade za komuniciranje, GSM: 041 268 661