Skoči do osrednje vsebine

Direktor Roman Kramer na novinarski konferenci ob razgrnitvi prenovljenih tabel Varujmo morje

Kdaj
Kje Piran
Direktor Direkcije Republike Slovenija za vode Roman Kramer se bo udeležil novinarske konference ob razgrnitvi prenovljenih tabel Varujmo morje, ki so nastale ob zaključku 6. EUSAIR Foruma in s sofinanciranjem Evropske komisije.

6.EUSAIR Forum pod sloganom Na obalah skupnega morja je v središče svojih pogovorov postavil zeleno povezljivost in varovanje okolja in morja. Ob zaključku dogajanja bo potekalo uradno razkritje prenovljene table Varujmo morje, ki mimoidoče opozarjajo na pomen varovanja in ohranjanja morja.

Tabla tvori sistem 6 večjih tabel in večje število manjših tabel, ki jih Društvo geografov v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in Občinami Slovenske Istre, postavijo za povečanje ozaveščenosti o prihodnjih uničujočih posledicah naraščanja gladine morja (na zadnje so se table postavile v Kopru in Piranu ob Tednu sredozemske obale in makroregionalnih strategij septembra 2020).

Prebivalci obalnih mest se namreč pogosto srečujejo z neugodnimi vplivi dinamike morja in vode, običajno v obliki poplavljanja obalnih območij. S tablami, ki kažejo najvišje ravni, ki jih je morje doseglo med poplavami, želijo opozoriti na možne prihodnje škodljive učinke morja in vode, če skupnosti ne bodo združile moči za preventivno in aktivno in zgraditi odpornost proti poplavam.

Več podrobnosti lahko najdete na spletni povezavi 6.EUSAIR foruma.