Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev sistema naročanja blaga in storitev na področju obrambe in varnosti

Kdaj
Kje Spletni dogodek
Predstavnike medijev vabimo na virtualno novinarsko konferenco na kateri bo namestnik direktorja Direktorata za logistiko Marko Grubar predstavil sistem naročanja blaga in storitev na področju obrambe in varnosti.

Ureditev, razvoj sistema javnega naročanja in njegovo izvajanje temeljijo na načelu prostega pretoka blaga, načelu svobode ustanavljanja, načelu prostega pretoka storitev, ki izhajajo iz Pogodbe o delovanju Evropske unije in na načelih gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, zagotavljanja konkurence med ponudniki, transparentnosti javnega naročanja, enakopravne obravnave ponudnikov in sorazmernosti.

Blago in storitve, ki jih naročajo naročniki na področju obrambe in varnosti so lahko ključnega pomena za varnost in suverenost držav članic Evropske unije, zato so nakupi blaga in storitev v obrambnem in varnostnem sektorju pogosto občutljivi. Posebnosti obrambnega področja v sistemu naročanja so priznane vse od ustanovitve Evropske unije v obliki odstopanja od pravil, ki so določene v členu 346. Pogodbe o delovanju Evropske unije in sicer v primerih, kadar je to potrebno za zaščito bistvenih varnostnih interesov države članice Evropske unije.

Novinarska konferenca bo potekala po spletni platformi Webex. Vse zainteresirane predstavnike medijev vljudno prosimo, da se z imenom in priimkom ter nazivom medija prijavijo 10 minut prej, ob 11.50. Novinarska konferenca bo v živo prenašana po kanalu YouTube MORS.

Vljudno vabljeni.