Skoči do osrednje vsebine

Na uradni obisk v Slovenijo prihaja nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer

Kdaj do
Kje Ljubljana
Na povabilo ministra za obrambo mag. Mateja Tonina v nedeljo, 27. junija, popoldan na uradni obisk v Republiko Slovenijo prihaja ministrica za obrambo Zvezne republike Nemčije Annegret Kramp-Karrenbauer. Obrambna ministrica se bo v okviru uradnega obiska v Sloveniji v ponedeljek, 28. junija, srečala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Obisk na ministrski ravni pomeni potrditev dolgoletnega odličnega in razvejenega sodelovanja med državama ter je priložnost za poglobitev dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Obisk bo priložnost za izmenjavo stališč in mnenj o aktualnih varnostnih vprašanjih, obrambnih reformah ter drugih vprašanjih, ki so v interesu obeh držav. Med temami ministrskega srečanja bodo regionalno sodelovanje, predvsem z vidika ohranjanja stabilnosti in varnosti na Zahodnem Balkanu, sodelovanje v okviru Koncepta vodilnih držav pod vodstvom Nemčije ter sodelovanje obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah. Srečanje je pomembno tudi zaradi predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki se bo začelo 1. julija. Minister Tonin bo sogovornici  podrobneje predstavil šestmesečni načrt predsedovanja na obrambnem področju. Med drugim bosta spregovorila tudi o sodelovanju Nemčije in Slovenije na področju skupne varnostne in obrambne politike v projektih Stalnega strukturnega sodelovanja (PESCO) in Strateškem kompasu.

Predstavniki medijev bodo obisk lahko spremljali po programu:

Ponedeljek, 28. junij:

9.30  Sprejem z vojaškimi častmi pred Ministrstvom za obrambo  in  začetek uradnih pogovorov med delegacijama  –  FOTOTERMIN.

11.30  Izjava za javnost ministrov za obrambo po uradnih pogovorih med delegacijama, avla Ministrstva za obrambo.