Skoči do osrednje vsebine

Podpis tripartitne pogodbe – pilotni projekt samodejnega podnaslavljanja TV programov

Kdaj do
Kje Ministrstvo za kulturo
V sredo, 29. septembra 2021, ob 9.30 bo v prostorih Ministrstva za kulturo podpisana tripartitna pogodba za pilotni projekt samodejnega podnaslavljanja TV programov. Pogodbo bodo podpisali dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo, Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija in izr. prof. dr. Mojca Ciglarič, dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Ob podpisu bo pristoten tudi Marko Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo.

Na Ministrstvu za kulturo spodbujamo ustvarjanje in razširjanje programskih vsebin, namenjenih senzorno oviranim v njim prilagojenih tehnikah ter tudi razvoj ustrezne tehnične infrastrukture.

Z veseljem najavljamo pilotni projekt samodejnega podnaslavljanja TV programov, katerega namen je preizkus delovanja aplikacijskega vmesnika Fakultete za računalništvo in informatiko. Vmesnik bo v realnem času pretvarjal govor v podnapise, vključno z vstavljanjem velikih začetnic in ločil ter, če bo izvedljivo, identifikacijo govorca. 

RTV Slovenija bo pri projektu zagotovila tehnični del, video vsebine in testno skupino uporabnikov (gluhi in naglušni) za evalvacijo delovanja sistema.

Uporaba aplikacijskega vmesnika na nacionalni ravni bo pomenila velik korak na področju dostopnosti avdiovizualnih vsebin za senzorno ovirane.