Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Vesolje za zeleno in digitalno okrevanje

Kdaj do
Kje Hibridni dogodek: v živo v Kristalni palači ter na spletu
V sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU se bo v Kristalni palači v Ljubljani, v četrtek, 30. septembra in v petek, 1. oktobra 2021, odvijala mednarodna konferenca v organizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropske vesoljske agencije (ESA) na temo Vesolje za zeleno in digitalno okrevanje. Dogodka se bodo udeležili ministrica za znanost Simona Kustec, generalni direktor Ese, Joseph Aschbacher, državni sekretar Ministrstva za okolje in prostor, Robert Rožac, direktor direktorata Evropske komisije za Obrambno industrijo in vesolje, Matthias Petschke in drugi.

Namen dogodka je predstavitev uporabe vesoljske tehnologije pri soočanju s podnebnimi spremembami in posledicami zdravstvene krize, ki je vplivala na gospodarski razvoj Slovenije in Evrope. Izpostavil se bo potencial vesoljske tehnologije za digitalno in pametno družbo ter reševanje različnih družbenih vprašanj.  Prisotna podjetja in inštitucije bodo predstavila praktične primere s strani podjetij in inštitucij.

Področje vesolja je vedno pomembnejše za reševanje najpomembnejših okoljskih vprašanj s katerimi se sooča današnja družba, predvsem zaradi svojega globalnega obsega in vedno bolj pogostih, natančnih in raznolikih meritev, ki jih ponuja. Šele s pomočjo globalnih meritev iz vesolja je v celoti viden obseg sprememb okolja in njihove posledice na življenje na Zemlji. Zaradi hitrega razvoja pa nam lahko prav vesoljske tehnologije pomagajo tudi pri omejevanju posledic teh sprememb in njihovem reševanju. Ravno to bo poskušala nasloviti konferenca, ki bo predstavila par konkretnih primerov na področju urejanja voda, gozdov ter ravnanja z odpadki.

Poudarek bo na okoljskih in regionalnih vprašanjih ter na izvozih trgih in digitalni transformaciji. Predstavljen bo ekonomski učinek vesoljskih tehnologij in priložnosti, ki jih za majhne države in podjetja predstavlja področje vesolja. Težišče bo na mednarodnem aspektu tega področja, možnosti za povezovanje, ki jih le-to nudi in celo zahteva. Prav tako bo razprava tekla o digitalnem razvoju in različnih aspektih digitalizacije gospodarstva. Vesoljska tehnologija namreč pomembno vpliva na digitalizacijo celotne družbe, tako preko lastne digitalizacije kot preko ponudbe nekaterih digitalnih rešitev končnim uporabnikom. Digitalizacija poleg tega olajšuje vključitev vesoljskih rešitev v naša življenja. Vesoljska tehnologija tako postaja neopazno vedno bolj povezana z našim vsakdanom.

Med drugim bodo udeleženci konference izpostavili izzive, priložnosti in tudi ovire s katerimi se pri svojem delu soočajo, kar bosta tako Evropska vesoljska agencija kot Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo uporabila kot neformalna navodila in usmeritve, ki jih bosta upoštevala pri oblikovanju prihodnjih usmeritev.

Drugi dan konference bosta sodelujoče nagovorila ministrica za  izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in generalni direktor ESA Josef Aschbacher. Gre za prvi obisk novega generalnega direktorja ESA v Sloveniji, kar kaže na pomen, ki ga ESA daje sodelovanju s Slovenijo ter področju opazovanja zemlje, kjer so zelo uspešna tudi slovenska podjetja.

Konferenca poteka v angleškem jeziku. 

Program konference

Spletna stran konference