Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar se bo v Parizu udeležil ministrskega zasedanja OECD

Kdaj
Kje Pariz, Francija
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo udeležil rednega letnega zasedanja ministrskega sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Na zasedanju se bodo predstavniki držav članic osredotočili na srednjeročne in dolgoročne izzive obnove gospodarstva in družb po pandemiji.

Prvi del rednega letnega zasedanja se je zaradi pandemije odvil maja 2021 preko avdio-video konference. Drugi del zasedanja bo potekal v Parizu 5. in 6. oktobra 2021. Letošnje zasedanje, ki mu predsedujejo ZDA, nosi naslov: "Skupne vrednote: izgradnja zelene in vključujoče prihodnosti". Zasedanje bo potekalo ob 60-letnici obstoja organizacije in prvič pod novim generalnim sekretarjem OECD Mathiasom Cormannom. 

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar bo vodil slovensko delegacijo in sodeloval v razpravi prvi dan. Na njej bodo ministri izmenjali mnenja, kako se lahko OECD kot skupnost podobno mislečih držav odzove na globalne izzive, ki ogrožajo skupne vrednote. Del razprave bo namenjen izmenjavi mnenj o tem, kako izkoristiti obnovo po pandemiji covida-19 za krepitev skupnih vrednot demokracije in zaupanja v vlade ter kako vključiti enakost spolov in polno vključenost žensk v družbo in gospodarstvo.

Drugi dan se bo odvilo več plenarnih zasedanj in okroglih miz, na katerih bodo glavne teme mednarodni davčni sistem, izgradnja zelene prihodnosti, promocija trgovine za vse, digitalna transformacija in ustvarjanje priložnosti za vse. Slovenijo bo drugi dan predstavljal minister za finance Andrej Šircelj.