Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca "Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin"

Kdaj do
Kje Cankarjev dom (Ljubljana), splet
Cilj konference je razprava o vprašanjih in izzivih, ki so ključni za povečanje dostopnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin ter konkurenčnosti avdiovizualnega sektorja v nacionalnem, evropskem in mednarodnem okviru. Konferenca poteka v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Na konferenci se bomo v okviru posameznih vsebinskih sklopov osredotočili na vprašanje, kako in v kakšnih razmerah so evropske avdiovizualne in medijske vsebine lahko konkurenčne velikim ponudnikom vsebin na spletu. Ob tem bodo poudarjeni elementi dejanske promocije in elementi, ki zagotavljajo vidnost evropskih del na evropskem in mednarodnem trgu, vloga spletnih ponudnikov na zahtevo in platform ter spreminjajoče se razmere, v katerih delujejo tradicionalni deležniki avdiovizualne in medijske dejavnosti. Napredne tehnologije prispevajo k večji razširjenosti evropskih vsebin in hkrati odpirajo nekatera vprašanja glede spoštovanja intelektualne lastnine in človekovih pravic. Kulturna raznolikost evropskih vsebin in raznolikost izrazov sta namreč vrednota pa tudi prednost evropskega avdiovizualnega in medijskega sektorja.

Konferenca se bo osredotočila tudi na razpravo o digitalnih orodjih, ki bi prispevala k večji socialni vključenosti na področju dostopa do spletnih avdiovizualnih in medijskih vsebin.

Prvi dan konference sta po uvodni predstavitvi teme načrtovani razpravi o konkurenčnosti evropskega avdiovizualnega in medijskega sektorja ter o promociji in izpostavljenosti evropskih del, vključno s finančnimi obveznostmi in vprašanji glede zakonske ureditve.

Drugi dan bomo na konferenci obravnavali vprašanja lažjega odkrivanja vsebin, skupaj z izzivi in priložnostmi, ki jih prinašajo nove tehnologije, in digitalno dostopnost vsebin za invalidne osebe.

Konferenca bo potekala v živo. V primeru poslabšanja epidemičnih razmer pa bo potekala po spletu.

PRIJAVE

Ker je zaradi zdravstvenih razmer število udeležencev v Cankarjevem domu omejeno, se konference lahko udeležite tudi po spletu. Registracije so odprte do 4. oktobra 2021.

Kontakt za vsebino konference: irena.ostrouska@gov.si

Kontakt za medije: pr.mk@gov.si