Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Predsedstva: »Novi evropski raziskovalni prostor – vzpostavljanje odgovorne, z znanjem vodene družbe tretjega tisočletja«

Kdaj do
Kje Brdo pri Kranju (hibridni dogodek)
Mesec znanosti 2021 sovpada tudi s Predsedovanjem Republike Slovenije Svetu EU, v okviru katerega je pred nami namreč ključna naloga določitve okvira upravljanja in aktivnosti novega Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), ki bo zastavil dinamiko sodelovanja Evropske komisije, držav članic in pridruženih držav na področju raziskav in inovacij za prihodnje obdobje.

Dvodnevna Konferenca Predsedstva: »Novi evropski raziskovalni prostor – vzpostavljanje odgovorne, z znanjem vodene družbe tretjega tisočletja« bo eden vrhuncev predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju znanosti. Prispevala bo k preoblikovanju javno-političnega okvira Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) in bo namenjena odzivom deležnikov s celotne EU, kar bo podlaga za prihodnje javno-politične predloge in ukrepe Evropske komisije, Sveta EU, držav članic in pridruženih članic programa Obzorje Evropa.

Osrednji cilji konference, ki jih odraža tudi oblika dogodka, so oblikovanje in krepitev skupnosti ERA ter vzajemno oblikovanje zaključkov za izvajanje ukrepov ERA. Na podlagi zaključkov konference bo Slovensko predsedstvo pripravilo priporočila, ki bodo predstavljala podlago za dokončno oblikovanje sklepov Sveta EU na temo upravljanja nove ERA. Konferenca bo združila regionalne, nacionalne in evropske deležnike ter javno-politične odločevalce, vključene v različne stopnje javno-političnega procesa.   

Na konferenci bomo gostili ključne deležnike EU za področje raziskav in inovacij, ki bodo svoje poglede in ideje predstavili v okviri paralelnih panelov na teme raziskovalnih infrastruktur, znanstvenih karier, odprte znanosti in gospodarstva.

Konferenca je organizirana kot hibridni dogodek, zato bo mogoče vse razprave spremljati tudi v živo preko spleta na uradnem YouTube kanalu konference.

Uradna spletna stran konference