Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se bo udeležil srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope

Kdaj do
Kje Krems, Avstrija
Minister za obrambo Marjan Šarec se bo udeležil ministrskega srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation – CEDC).

Predvidene teme pogovorov na srečanju so varnostni in obrambni izzivi v Evropi, vključno v regiji Zahodnega Balkana, vojna v Ukrajini, približevanje držav Zahodnega Balkana EU ter načrtovani CEDC projekti in iniciative.

Pobuda za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki deluje od leta 2010, velja za največji srednjeevropski forum, usmerjen v varnostne in obrambne zadeve. Združuje ministrstva za obrambo iz sedmih različnih držav (države članice Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija ter država opazovalka Poljska), kar jim omogoča krepitev regionalne varnosti skladno z njihovimi nacionalnimi prednostnimi nalogami, odgovornostmi in interesi.  Ključna elementa pobude sta civilno-vojaško sodelovanje in sodelovanje z državami Zahodnega Balkana. Pobudi vsako leto predseduje druga članica, leta 2022 Avstrija.