Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na vrhu voditeljev držav članic skupine MED-9

Kdaj
Kje Alicante, Španija
Premier dr. Robert Golob se bo udeležil 9. vrha voditeljev držav članic skupine MED-9, sprva predvidenega za 30. september. Zasedanje voditeljev bo v španskem mestu Alicante. MED-9 predstavlja neformalno skupino devetih držav članic EU, ki se ji je Slovenija pridružila na vrhu v Atenah septembra 2021.

Voditelji bodo tokrat razpravljali o aktualnih evropskih izzivih, ki bodo na dnevnem redu zasedanja Evropskega sveta v naslednjih mesecih. V ospredju pogovorov bodo razmere v Ukrajini in z njimi povezano vprašanje strateške avtonomije s poudarkom na energetiki. Drugi del srečanja bo namenjen pričakovanjem glede bodočega ekonomskega okvira EU, na delovnem kosilu pa bodo voditelji razpravljali o Sredozemlju in prihodnosti Evrope. Tako države članice MED-9 kot države Južnega sosedstva združujejo enaki izzivi: od covid pandemije, posledic vojne v Ukrajini, do podnebnih sprememb in migracij. Voditelji bodo zato govorili o možnostih poglobitve sodelovanja z državami severne Afrike in Bližnjega vzhoda v okviru že obstoječih skupin, kot je Unija za Sredozemlje ter znotraj MED-9.

Slovenija s svojo sredozemsko, srednjeevropsko in panonsko dimenzijo skupini MED-9 prinaša poseben potencial in dodano vrednost. Vlada se bo v sredozemskem dialogu zavzela za čim lažje soočanje s posledicami ukrajinske krize, čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji ter za krepitev odpornosti in strateške avtonomije EU.

Poleg premiera dr. Goloba se bodo vrha MED-9 udeležili voditelji Španije, Francije, Portugalske, Italije, Malte, Cipra, Hrvaške in Grčije.

PROGRAM

13.15 Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba pred Caso del Mediterráneo, kjer ga pozdravi predsednik vlade Kraljevine Španije Pedro Sanchez

Lokacija: Casa del Mediterráneo (Pl. de l'Arquitecto Miguel López, s/n)

13.30–15.00 Delovno kosilo, ki ga gosti predsednik vlade Kraljevine Španije Pedro Sanchez (vabljena tudi predsednica Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta)

Lokacija: Casa del Mediterráneo (Pl. de l'Arquitecto Miguel López, s/n)

15.30 Prihod delegacije Republike Slovenije pred kongresni center La Ciudad de la Luz in nato rokovanje s španskim predsednikom vlade, fototermin

Lokacija: AVDA ELCHE, S/N – 03008, Alicante

16.00–18.00 Prvi delovni sestanek (prisotni voditelji EU MED-9, vabljena tudi predsednica Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta)

Lokacija: AVDA ELCHE, S/N – 03008, Alicante

18.15 Skupinsko fotografiranje voditeljev 

Lokacija: AVDA ELCHE, S/N – 03008, Alicante

18.30–20.00 Drugi delovni sestanek (prisotni le voditelji EU MED-9)

Lokacija: AVDA ELCHE, S/N – 03008, Alicante

20.15 Skupna izjava za medije vseh voditeljev držav članic MED-9 na dvorišču kongresnega centra in uradni zaključek vrha 

Spletno povezavo neposrednega prenosa pošljemo naknadno. 

Lokacija: AVDA ELCHE, S/N – 03008, Alicante