Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju

Kdaj
Kje Bruselj
Premier dr. Robert Golob se bo udeležil zasedanja Evropskega sveta.

Voditelji bodo razpravljali o vojaški agresiji Rusije na Ukrajino, energetiki, gospodarstvu ter varnosti in obrambi. Evropski svet bo opravil razpravo o odnosu EU z južnim sosedstvom in transatlantskih odnosih ter o širitveni politiki EU.

V okviru razprave o Ukrajini bodo v ospredju vprašanja politične in vojaške podpore Ukrajini, uničevanje njene kritične infrastrukture in pomoč EU-ja. Dotaknili se bodo odgovornosti Rusije za vojne zločine in ostala huda kazniva dejanja, novega paketa sankcij in povojne obnove Ukrajine.

Voditelji bodo preučili napredek na področju energetike glede na usmeritve, ki jih je Evropski svet sprejel na zasedanju v oktobru. Razprava voditeljev bo predvsem odvisna od rezultatov zasedanja Sveta EU za energijo (13. 12. 2022). Predvidoma bodo v ospredju mehanizem za korekcijo trga, skupne nabave, polnjenje zalog, načrti za zimo 2023/2024 in energetska učinkovitost.

Evropski svet bo obravnaval vprašanje večje odgovornosti EU za lastno varnost in obrambo, pri čemer bo v ospredju krepitev industrijskih in tehnoloških sposobnosti evropskega obrambnega sektorja.

Na temo odnosa EU z južnim sosedstvom in transatlantskih odnosov bo potekala strateška razprava o aktualnem stanju in prihodnjih odnosih, možna je tudi obravnava nesprejemljivega stanja na področju človekovih pravic v Iranu.

Program:

9.25 Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba v stavbo Evropa in doorstep izjava za medije

Lokacija: stavba Evropa, Bruselj

9.30 Srečanje članov Evropskega sveta s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola

Lokacija: stavba Evropa, Bruselj

Fototermin le za uradne fotografe in snemalce

10.00 Delovna seja članov Evropskega sveta 

Lokacija: stavba Evropa, Bruselj

TBD Delovna večerja članov Evropskega sveta 

Lokacija: stavba Evropa, Bruselj

TBD Predvidena exit doorstep izjava predsednika vlade dr. Roberta Goloba za medije

Lokacija: stavba Evropa, Bruselj