Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob bo na drugem uradnem obisku gostil predsednika vlade Velikega vojvodstva Luksemburga Xavierja Bettela

Kdaj
Kje Brdo pri Kranju
Premier dr. Robert Golob bo na uradnem obisku gostil luksemburškega predsednika vlade Xavierja Bettela. To bo drugi uradni obisk tujega voditelja na povabilo premiera.

V ospredju pogovorov bodo dvostranski odnosi in aktualna evropska vprašanja, prav tako bosta voditelja naslovila sodelovanje Slovenije z državami Beneluksa.

Slovenija in Luksemburg delita zavedanje o pomenu spoštovanja temeljnih demokratičnih vrednot in konstruktivnega političnega dialoga. Na področju gospodarskih odnosov izstopajo neposredne naložbe, saj se Luksemburg že nekaj let uvršča na drugo mesto tujih vlagateljev v slovensko gospodarstvo. Voditelja bosta zato preučila možnosti za dodatno utrditev gospodarskih odnosov.

Na ravni EU sta državi v skupini prijateljic vladavine prava ter si prizadevata za trajnostno in suvereno EU. Na obisku bosta voditelja naslovila razmere v Ukrajini, krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, izzive v energetiki, celovit odziv na migracije in širitveno politiko EU s poudarkom na Zahodnem Balkanu.

Na dnevnem redu bo tudi politični dialog Slovenije z državami Beneluksa, ki se je okrepil v obdobju 2017–2019. Slovenijo in tri države povezujejo mnogi skupni pogledi na delovanje EU, zato bo ponovno povezovanje z Beneluksom prav tako v ospredju pogovorov.

Slovenija in Luksemburg gojita tesne prijateljske odnose in sorodno miselnost do temeljnih političnih in drugih vprašanj, zlasti na ravni EU. V tej luči je premier Bettel že večkrat obiskal Slovenijo; med drugim je bil častni gost na slovesnosti ob 15. obletnici pristopa Slovenije k EU leta 2019, sodeloval je tudi na vrhu predsednikov vlad držav Beneluksa in Slovenije leta 2018 v Ljubljani.

PROGRAM
sreda, 22. februar 2023

10.30

Prihod predsednika vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela pred Grad Brdo, kjer ga pozdravi predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob

nato uradni sprejem z vojaškimi častmi

Lokacija: pred vhodom v Grad Brdo

Fototermin

sledi uradni fototermin predsednikov vlad

Lokacija: Grad Brdo, mali kristalni salon v pritličju

sledi Pogovor predsednikov vlad na štiri oči 

Lokacija: Grad Brdo

Fototermin le za uradne fotografe in snemalce 

11.00–11.50

Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Velikega vojvodstva Luksemburg

Lokacija: Grad Brdo, srebrni salon v prvem nadstropju

Fototermin na začetku

12.00–12.25

Skupna izjava za medije predsednika vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednika vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela 

Lokacija: Grad Brdo, okrogli salon v pritličju

12.45–14.15

Svečano kosilo, ki ga gosti predsednik vlade dr. Robert Golob in nato poslovitev predsednikov vlad

Lokacija: Grad Brdo

Fototermin le za uradne fotografe in snemalce

Logistične informacije za predstavnike medijev:

Predstavnike medijev, ki se nameravate udeležiti fototerminov na začetku obiska, vljudno prosimo, da pridete najkasneje do 9.45 pred glavni vhod Parka Brdo (informacijska recepcija nasproti vhoda v Elegans Hotel Brdo).

Predstavnike medijev, ki se nameravate udeležiti le skupne izjave za medije predsednikov vlad Republike Slovenije in Velikega vojvodstva Luksemburg, pa vljudno prosimo, da pridete najkasneje do 11.30 pred glavni vhod Parka Brdo.