Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev ob zaključku projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju (RSDO)

Kdaj do
Kje Zbornična dvorana Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12)
Lenart J. Kučić, svetovalec ministrice za kulturo za medije, bo ob zaključku projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju (RSDO) uvodoma spregovoril o pomenu projekta.

Projekt, ki ga koordinira Univerza v Ljubljani in je vreden 4 milijone evrov, sta financirala Ministrstvo za kulturo in Evropski sklad za regionalni razvoj. S projektom je Slovenija prepoznala pomen razvoja sodobnih jezikovnih tehnologij za slovenski jezik.

Cilj projekta je zadovoljiti potrebe po računalniških izdelkih in storitvah s področja jezikovnih tehnologij za slovenski jezik za raziskovalne organizacije, za podjetja in za širšo javnost. Končni izdelki bodo na uporabniško prijazen način pomagali pri sporazumevanju, sodelovanju, poslovanju, izmenjavi znanja in udeleževanju v družabnih in političnih razpravah, in prispevali k premagovanju jezikovnih meja.

O pomenu projekta bo poleg Lenarta J. Kučića uvodoma spregovoril tudi prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani. Dr. Simon Krek, vodja projekta RSDO, bo v nadaljevanju predstavil novo razvite tehnologije, kot so strojni prevajalnik za jezikovni par slovenščina-angleščina, razpoznavalnik govora za slovenščino, aplikacije s področja semantičnih tehnologij, npr. orodja za povzemanje, razpoznavanje pomenov besed in odgovarjanje na vprašanja, slovenski terminološki portal, nadgrajene jezikovne vire za podporo jezikovnim tehnologijam in številne druge projektne rezultate.

Dogodek bo v živo prenašala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na spletni strani projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju najdete več informacij o spletnih storitvah, razvitih v projektu Razvoj slovenščine v digitalnem okolju