Skoči do osrednje vsebine

Minister Marjan Šarec se bo udeležil neformalnega zasedanje ministrov za obrambo EU

Kdaj do
Kje Stockholm, Švedska
Osrednja tema ministeriala bo namenjena razpravi o najbolj urgentnih vojaških potrebah Ukrajine na podlagi pisma visokega predstavnika Josepa Borrella in predlogov Evropske službe za zunanje zadeve (angleško European External Action Service - EEAS), Evropske komisije in Evropske obrambne agencije (angleško European Defence Agency - EDA).

Predlogi raziskujejo možnosti za naslavljanje najbolj urgentnih potreb po nabavi streliva, ki jih je predsednik Ukrajine Zelenski izpostavil na izrednem Evropskem svetu 9. - 10. februarja 2023.

Ministri bodo najprej razpravljali o ruski vojaški agresiji v Ukrajini in podpori Ukrajine s strani držav članic EU.

V nadaljevanju zasedanja naj bi se ministri seznanili še z aktivnostmi, ki potekajo v okviru Skupne varnosti in obrambne politike, predvsem na področju vojaških misij in operacij EU.   

Zasedanje bodo zaključili z razpravo o zoperstavljanju zunanjemu vplivu globalnih akterjev v različnih območjih in varnostnih okoljih. Ministrom se bodo pridružili predstavniki Nata, Organizacije združenih narodov in Evropskega parlamenta.

Ob robu zasedanja bo potekal podpis pristopa Slovenije k PESCO (angleško Permanent Structured Cooperation) projektu Enote za hitro odzivanje in kibernetske grožnje in medsebojna pomoč na področju kibernetske varnosti. S članstvom v tem projektu bo Republika Slovenija in Ministrstvo za obrambo izboljšalo možnosti razvoja lastnih kibernetskih zmogljivosti ter varnosti.