Skoči do osrednje vsebine

Poglobljen in okrepljen dialog z Evropsko komisijo na področju znanosti in inovacij

Kdaj do
Kje Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Kemijski inštitut
Na podlagi usmeritev Pakta za raziskave in inovacije, ki je bil sooblikovan in sprejet v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, je Evropska komisija z zaključkom leta 2022 začela z izvedbo okrepljenih dialogov z državami članicami.

Namen dialogov je oblikovanje državam prilagojenega pristopa h krepitvi raziskav in inovacij. V Ljubljano, kot sedmo prestolnico izvedbe okrepljenega dialoga, s svojo ekipo prihaja namestnica generalnega direktorja za raziskave in inovacije Joanna Drake. Tako se pridružujemo Hrvaški, Češki, Estoniji, Grčiji, Latviji in Litvi, ki so s strani Evropske komisije že pridobile nasvete in pomoč pri oblikovanju njihovega raziskovalnega in inovacijskega ekosistema.

Poglobljeni dialog je v Sloveniji zgrajen okoli tem, ki smo jih skupaj prepoznali za ključne:  reforma sistema in upravljanja raziskav in inovacij, zagotavljanje finančne in splošne podpore inovacijam, upravljanje intelektualne lastnine in valorizacija znanja, potenciali na področju vodika in drugih zelenih inovacij ter možni prispevki ukrepov Evropskega raziskovalnega prostora in Evropske inovacijske agende, kakor tudi privabljanje talentov ter raziskovalne kariere.  Pri izvedbi bodo sodelovala različna ministrstva ter drugi relevantni deležniki, kot so raziskovalne organizacije, predstavniki gospodarstva ter podpornega okolja.

Poglobljen dialog se bo zaključil  z razpravo v obliki okrogle mize med državnimi sekretarji, vključenimi v področje dela znanosti in inovacij v Sloveniji.