Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na Slovenskih dneh v Brnu na Češkem

Kdaj do
Kje Brno, Češka
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo mudil pri Slovencih na Češkem.

Udeležil se bo več dogodkov, ki jih je v okviru Slovenskih dni v Brnu pripravilo Veleposlaništvo RS v Pragi v sodelovanju s Češko-slovenskim društvom iz Brna, lektorico slovenskega jezika na Masarykovi univerzi v Brnu in nekaterimi drugimi partnerji, ter ob finančni podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ministra Arčona bo ves čas obiska spremljala veleposlanica Republike Slovenije na Češkem Tanja Strniša. 

Minister Arčon se bo prvi dan obiska udeležil dogodka predstavitve patenta za posebne konstrukcijske elemente z naslovom 'Slovenko-češke paralele v gradbeništvu in arhitekturi', ki ga organizira Častni konzulat Republike Slovenije v Brnu pod vodstvom častne konzulke Andrea Ungerová. Istega dne bo ministra sprejel guverner Južno-moravske regije Janu Grolich, nato se bi udeležil odprtja Slovenskih dni v Brnu s fotografsko razstavo Boruta Peterlina. Na slovesnosti bo minister Arčon zbrane tudi nagovoril. Dan bo minister zaključil na srečanju Slovencev in prijateljev Slovenije, kjer se bo srečal s predstavniki slovenske skupnosti na Češkem. V okviru srečanja bo izveden literarni večer slovenske literature v čeških prevodih in predstavitev Slovenije kot turistične destinacije.

Drugi dan obiska se bo minister srečal z dekanjo Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu Ireno Radovo. Sledilo bo srečanje slovenistik iz Prage, Parbudic, Brna iz Češke in Bratislave na Slovaškem, v sklopu katerega bo potekala okrogla miza z naslovom 'Vloga Slovencev na Češkem in Slovaškem'. Zbrane bosta uvodoma nagovorila tudi veleposlanica in minister Arčon. V popoldanskem času se bo minister udeležil še dogodka z naslovom Počastitev del Mihajla Rostoharja, Slovenca iz Krškega, ki je bil ustanovitelj oddelka za psihologijo na Masarykovi univerzi v Brnu. Sledila bo razstava profesorjevih del, ki jo bo predstavila Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško, na dogodku pa bo tudi družina gospoda Rostohorja.  Zadnji dogodek v sklopu ministrovega obiska slovenske skupnosti na Češkem in zaključek Slovenskih dni v Brnu bo Slovensko-češki koncert, kjer bo nastopila slovenska glasbena skupina Le Dive in Vachov zbor moravskih učiteljic iz Brna.

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na Ano Šket, svetovalko za odnose z javnostmi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na telefon: (+386) 31 751 632 ali na elektronski naslov: ana.sket@gov.si.