Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon v Budimpešti in v Porabju na Madžarskem

Kdaj do
Kje Budimpešta, Gornji Senik, Števanovci, Andovci, Madžarska
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo mudil na Madžarskem. Srečal se bo z visokimi predstavniki madžarske oblasti ter s slovensko skupnostjo v Budimpešti in Porabju.

Prvi dan se bo minister v Budimpešti srečal s posebnim odposlancem za razvoj sosedske politike na madžarskem zunanjem ministrstvu Ferencem A. Kalmárjem, državnim sekretarjem v kabinetu madžarskega predsednika vlade Miklósem Soltészom in s predstavniki Odbora za narodnosti v madžarskem parlamentu, ki ga vodi predstavnik nemške narodne skupnosti Imre Ritter, podpredsednica odbora pa je zagovornica Slovencev na Madžarskem Erika Köleš Kiss. Dan bo minister zaključil s sprejemom na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Budimpešti, kjer bo priložnost tudi za srečanje s predstavniki Slovenskega društva in drugimi Slovenci, ki delujejo v prestolnici Madžarske.

Minister se bo drugi dan odpravil v Porabje, kjer bo obiskal Dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča na Gornjem Seniku in Dvojezično osnovno šolo Števanovci. Ob zaključku obiska se bo minister na delovnem sestanku v Andovcih sestal z zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovacs, predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem, pedagoško svetovalko Valentino Novak in ravnateljicama obeh dvojezičnih osnovnih šol, Agico Holec in Ildiko Dončec Treiber. Ogledal si bo tudi »Porabsko domačijo« in Mali Triglav.

Ministra Arčona bodo na obisku spremljali tudi državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, veleposlanik RS v Budimpešti dr. Marjan Cencen in generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček.

Informacija za medije:

Vljudno vabljeni na fototermine srečanj in na izjavi za javnost.

Ponedeljek, 15. maj 2023

  • 11.30 - Srečanje ministra Mateja s posebnim odposlancem za razvoj sosedske politike na madžarskem zunanjem ministrstvu Ferencem A. Kalmárjem / Fototermin na koncu (Naslov: Vila YBL, Budapest, Budakeszi út 36b, 1121 Madžarska)
  • 12.30 - Fototermin za uradne fotografe (Naslov: Vila YBL, Budapest, Budakeszi út 36b, 1121 Madžarska)
  • 14.00 - Srečanje ministra Arčona z državnim sekretarjem v kabinetu madžarskega predsednika vlade Miklósem Soltészom / Fototermin za uradne fotografe (Naslov: Szilágyi Erzsébet fasor 26/C, 1125 Budapest, Madžarska)
  • 15.00 - Srečanje z Odborom za narodnosti v madžarskem parlamentu / Fototermin za uradne fotografe (Naslov: Kossuth Lajos tér 1-3, 1055 Budapest, Madžarska)
  • 18.30 - Sprejem na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Budimpešti in srečanje s predstavniki Slovenskega društva v Budimpešti / Odprto za medije (Naslov: Cseppkő u. 68, 1025 Budapest, Madžarska)

Torek, 16. maj 2023

  • 11.15 - Obisk Dvojezične osnovne šole Jožefa Košiča, Gornji Senik / Fototermin – skupinska fotografija z učenci (Naslov: : 9985 Felsőszölnök Templom út 10/1, Madžarska)
  • 12.00 - Obisk Dvojezične osnovne šole Števanovci / Fototermin – skupinska fotografija z učenci (Naslov: 9982 Števanovci / Apátistvánfalva, Fő út 117, Madžarska)
  • 12.25 - Izjava za medije (Naslov: 9982 Števanovci / Apátistvánfalva, Fő út 117, Madžarska)
  • 12.40 - Delovni sestanek ter ogled »Porabske domačije« in Malega Triglava / Fototermin na začetku (Naslov: 9982 Andovci / Orfalu, Fő út 48, Madžarska)

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete na Ano Šket, svetovalko za odnose z javnostmi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na telefon: (+386) 31 751 632 ali na elektronski naslov: ana.sket@gov.si.